Sunday, August 16, 2020

Blog Dapat Komen Spam Berbaur Lucah?

Assalamualaikum semua..

Sejak dua menjak ni,blog Cuya selalu terima komen spam berbaur lucah.Cuya pon tak tahu mana datang komen-komen tu. Aduh aduh....Cuya ada search cara untuk elak kan komen spam ni.

Antara caranya adalah menggunakan CAPTCHA. Tapi kalau guna captcha ni biasanya orang tak suka nak komen kat blog kita kan?

Korang ada  jalan penyelesaiaan lain tak?


19 comments:

  1. kan! tadi kat blog saya siap ada spam ubat untuk gugur kandungan. APe benda lah

    ReplyDelete
  2. Ee bongoknya lah manusia macam ni. Tabah yer sisturr <3

    ReplyDelete
  3. moderate all comments. tapis satu2. Itu je caranya. mark as spam. lain kali bila spammer tu komen, komen tu akan terus masuk ke spam folder. tq...

    ReplyDelete
  4. bisa menggunakan scrip di edit blog untuk menghindarkan komen spam

    saya ada scrip nya silahkan email ke asna2925@gmail.com nanti saya kirim sceipnya

    ReplyDelete
  5. Akk kadang dapat juga spam untuk judi.... tapi selalu delete jer terus.

    ReplyDelete
  6. Uncle pon maseh struggle dengan masalah ni...

    ReplyDelete
  7. pernah juga kena lepas tu terus ubah setting moderate komen tu. cara lain saya tak tahu..hehe

    ReplyDelete
  8. kak sha moderate kan lepas tu delete je mana yang tak senonoh..

    ReplyDelete
  9. hope fully now dah settle masalah cuyaaaa sbb tgk comment smua mention
    moderate all comments..

    ReplyDelete