Monday, August 26, 2019

Giveaway Merdeka 2019



- Pemenang akan di umumkan selewat-lewatnya selepas seminggu giveaway ini tamat.

- Pemilihan pemenang menggunakan random.org untuk yang menepati syarat yang di beri sahaja.

- Giveaway ini berlangsung dari 26 Ogos 2019 hingga 9 September 2019 iaitu selama 2 minggu sahaja.


Hadiah Giveaway Merdeka 2019 ini adalah 5 helai tudung bawal chiffon shimmering bidang 50" dan 60" (random size and colour) untuk 5 orang pemenang.


Giveaway-02 by Ematunz

Lepas umum pemenang untuk first giveaway, ematunz.blogspot.com terus buat second giveaway.

Hadiah kali ni lain machiam sikit, iaitu gambar portrait digital. Jika terpilih, uols boleh dapatkan sendiri punya gambar siap edit, ala ala lukisan gittuw, boleh guna letak kat wallpaper ke, default photo pun boleh tau. 

Klik gambar di bawah kalau nak join Giveaway-02:


Hadiah apa tu? Hah, pinjam japp gambar ematunz, ini adalah contoh hadiah (dalam bentuk gambar siap edit) seperti dibawah:

Lukisan digital oleh Aeisha Lisa

Semoga terpilih. Thankyou sudi join giveaway ematunz.blogspot.com.


tarikh tamat 10.09.2019 11.59 malam

Saturday, August 24, 2019

Review: Focallure Eyeshadow

Assalamualaikum semua.Harini Cuya nak review produk daripada China yang sebelum ni viral jugak lah digunakan oleh Youtuber yang minat makeup ni.


Cuya beli dari Shopee.Dah lama dah beli,tapi jarang pakai.Kira macam masih baru jugak lah.Rasanya dulu harga berbelas je kot?


Warnanya tersangat lah pigmented dan memang ori from China.Setahu Cuya ,US jual focallure cuma pembuatannya di China.


  Nah!sebesar2 mata Cuya bagi tengok pigmen dia.Lawa kan?Warna sangat terang dan saya suka sangat!hehehe

Very recommended product!
So sesiapa yang tercari2 eyeshadow yang lawa dan pigmen tinggi bolehlah beli daripada focallure.Make sure beli daripada store dia yang asal.Murah babe!

Search je focallure,nanti keluar lah.

Okay sampai sini saja.Sehingga bertemu lagi!

Friday, August 23, 2019

Menulis Untuk Siapa tu?


Assalamualaikum,apa habaq orang kampung Blogger?Harap semua berada dalam keadaan baik semuanya.Harini Cuya akan buat entri pendek je.Maklumlah sis ni tak berapa nak rajin sebab tiada orang nak baca blog picisan macam blog kiter....kekeke

Cuya nak tanya,apa tujuan kita menulis di blog?Untuk siapa dan kenapa?Pernah terfikir tak?
Ada orang menulis sebab nak luah kan perasaan.Kalau dulu-dulu orang rajin buat diari secara atas talian tapi sekarang ramai yang menggunakan platform menulis blog sebagai satu perkara yang penting dalam menyampaikan ilmu kepada pembaca.Tidak juga digunakan sebagai tempat untuk promot bisnes sendiri samada menjual produk2 makanan mahupun bukan makanan.

Blog di jadikan sebagai sesuatu perkara yang perlu dan wajib ada kerana memberi begitu banyak kepentingan.Walaupun kadang-kadang orang macam "Siapa yang baca blog lagi zaman sekarang?".Betul tak?

Kepada siapa kita menulis?Tu bergantung pada kita la.Sama ada kita share blog kita untuk rakan2 sahaja atau orang ramai.Bagi Cuya sendiri,Cuya suka-suka je blogging ni tapi disebabkan Cuya nampak potensi blog ni boleh pergi jauh lagi,mungkin Cuya takkan stop blogging dan menggunakannya untuk join aktiviti blogging seperti segmen atau giveaway.Seronok tau join benda-benda macam tu,daripada kita tak buat apa kan.

Oh ya,kan Cuya cakap haritu Cuya dapat UITM Kota Kinabalu.Hah,Cuya dah minta transfer ke tempat lain.Alhamdulilah berjaya!Terima kasih kepada sesiapa yang dan mendoakan Cuya,i really appreciate.May Allah bless you.

So,kepada blogger lain,jangan berhenti menulis,terus megejar cita-cita dan sentiasa konsisten dengan apa yang korang buat.Korang always the best!

BELIEVE IN YOURSELF CAUSE YOU ARE SUPER AWESOME.



Kita share gambar lama.Al maklumlah gambar baru takde.Kuikui

Terimalah muka separuh merajuk Cuya.Ngeh3

Terima kasih sejuta lemon kerna sudi membaca!


Monday, August 19, 2019

BIG BAD WOLF MELAKA 2019

Assalamualaikum semua.Lahabau?

Entri kali ni Cuya nak bagi reminder kepada diri sendiri dan juga kawan2 lain yang minat sangat membaca .Pada bulan Oktober 2019 akan diadakan Big Bad Wolf Melaka 2019 di MITC Ayer Keroh.

Kebiasaannya BBW ni diadakan pada bulan 4,tahun ni lewat pula.Bagi mereka yang tak tahu,BBW adalah pesta buku yang menyajikan pelbagai buku ilmiah,novel,komik ,buku cerita terutamanya dalam Bahasa Inggeris.

BBW memberi peluang kepada pecinta buku untuk mendapatkan buku yang diingini dengan harga yang sangat murah dan berpatutan!

Jadi saya ingin menyeru kepada peminat buku untuk turut hadir dalam BBW ini.Ajak kawan2,mak ayah,adik,abang,makcik dan pakcik ,kalau boleh satu kampung memeriahkan lagi pesta ini!

Jangan lupa set kan reminder untuk bulan Oktober ni!




Sunday, August 18, 2019

YOUTUBE GIVEAWAY BY ASYIQIN ROSLEE


Hai guys,sebenarnya untuk join giveaway kali ni,i wasn't suppose to write an entry but i really wanted to spread these words in order to let people know about this youtube giveaway.

Here's the link of the entry.

[YOUTUBE] GIVEAWAY | Unboxing + Trying No-Rinse Makeup Remover by Phasilab


Go check on her!

Saya dah join,anda bila lagi?

Friday, August 16, 2019

SEGMEN : REFRESH MY BLOGLIST






Melati kuntum tumbuh melata,
sayang merbah di pohon cemara,
assalamualaikum ku mula kata,
salam sejahtera pembuka bicara.


 Jale jale dari Melaka,
Nok pigi Kelate sana,
Aduhai Mek comey belaka,
Saya join GA ni ya?

Sek kito jange pecoh,
buat yang ni bukey hok tu
Yuk ramai2 buat kecoh,
Saing2 kawe  seru!

Tak tahu kecek kelate,
tapi kita nok speaking
tahu sebut beruk natey,
ayuh semua joining!

(uish teruk betul pantun aku kali ni. XD)




1. Buat 1 entry tajuk : SEGMEN : REFRESH MY BLOGLIST
2. Tepek banner meriah dkt atas tu dgn back link kan ke entry ini.
3. Then tinggalkan link entry korang ke sini....(blog dia)

Kalau nk buat ayat2 pengasih / ayat2 sweet pun boleh..Terpulang..huhu


Pemilihan ikut random or aku pilih sndiri je nnt.. (ikut mood)
20 blog akan dipilih.
Ade simple mistery gift jgk...huhu.








GIVEAWAY NAK MENANG.. ''SAFI FAIR BEAUTY BERRY COLLAGEN DRINK'' BONDEZAIDALIFAH.COM





Tarikh mula GA pada 15 /08/ 2019 hingga 15 /09/ 2019 
( 1 bulan)

Tuesday, August 13, 2019

Takdir


Takdir
Mana bisa aku menidakkan dikau,
Kau yang menentukan segalanya
Walau sesudah aku melelapkan mata
Kau masih mengiringi aku pergi
Antara Syurga atau Neraka
Ku tak bisa memilih
Tapi aku bisa mengubah takdir ini
Atas usaha aku sendiri
Bertemankan doa di malam hari
Berteleku di atas sejadah suci
Dibasahi wuduk ditubuhku ini
Aku bersujud menghadap Illahi,
Pohon ampun atas khilaf sendiri,
Kerana aku bakal menuju mati,
Ini takdir yang kupilih.

Ujian itu Datang Tiba-tiba

Assalamualaikum semua.Apa habaq?Cuya sihat je.Tapi orang lain yang tak sihat.One of my family members jatuh sakit tapi takdelah teruk.Tapi ada operation jugalah.
Macam tajuk di atas,ujian.

Ujian tu Allah nak hadirkan bila2 masa sahaja,tanpa mengira siapa atau di mana.Sekarang pun ujian untuk Cuya,sebab Cuya masih menanti result untuk masuk U.Walaupun result asalnya sudah keluar,tetapi Cuya sedang tunggu result untuk permohonan ke U lain.Diharapkan pembaca blog ni dapat mendoakan Cuya mendapat tempat di U yang dingini Cuya.Harapan Cuya tersangatlah tinggi.Kalau boleh hari2 nak call U tu untuk tahu perkembangan terkini result Cuya.Herm...moga dipermudahkan.

Apa2 pun,kita sebagai manusia biasa jangan sesekali berputus asa atas ujian yang diberi.Mungkin ujian ini akan membawa kita ke satu level yang tinggi di sisi Allah.InsyAllah mudah mudahan...







Monday, August 12, 2019

Mek Zumbie 2K19 August Giveaway







SEGMEN | GIVEAWAY UP TRAFFIC BY MADAM CARAMEL







Giveaway-01 by Ematunz

Jom korangss join Giveaway by ematunz.blogspot.com . Serius senang sangat syarat dia (follow dan copy paste tak sampai 5 minit). Tarikh tamat 25.08.2019 11.59 malam.

Klik gambar dibawah untuk join:

Hadiah? Nama pun giveaway, mesti lahh ada. Hadiahnya, Bawal Kaca bernilai RM25 untuk seorang pemenang yang akan dipilih melalui Cabutan Bertuah. Pemenang boleh pilih nak corak apa, kaler apa. Mix and match gittuw

Info hadiah: Bawal kaca ini dipenuhi manik kaca ori gred AAAA, ala-ala batu Kristal Swarovski. Kualiti kain jenis Airis Premium rank no.2 selepas Bawal Original, ofkos laa senang bentuk. Setiap butir kaca sangat merelipp, paling penting melekat kuat. 

Ada 60 pilihan warna, dan berpuluh puluh design menarik. Berpinar mata tengok tau. Nak tengok lagi banyak, gambar ada di Bawal Kaca.




Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway

Bismillahirrahmanirrahim... Sempena bulan kelahiran Shu, Shu "mengistiharkan" giveaway ke-tiga bermula pada detik kelahiran Shu iaitu 04/08 6.16 pagi hingga 22/08/2019 6.16 pagi. Pemenang akan diumumkan tiga hari kemudian (25/08).


Terma dan Syarat :
1. Follow blog shuhaidasaad.com
2. Buat satu entri bertajuk Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway
3. Letak banner dalam entri, dan link kan ke blog shu.
4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.

Pemilihan Pemenang : Random

Pemenang Pertama
Pemenang Kedua

Pemenang Ketiga & Keempat :
(akan diberitahu kelak)



jom support Shu..










Thursday, August 8, 2019

Review:Cerita Orang Bank

Assalamualaikum semua.Lahabau?😂(Apa khabar).Harini Cuya nak share review buku yang Cuya dah baca a few days ago.Cuya dah buat review pendek di FB,jadi Cuya cnp jela ya.Punyalah malas!

=====================================
Beberapa hari yang lepas,sudah tamat membaca buku #CeritaOrangBank

Cerita yang simple tapi padat dengan ilmu.Banyak istilah arab yang saya belajar contohnya ibra,gharar dan banyak kali.

Sedikit sebanyak,dapat juga saya menimba ilmu daripada buku ni.Mudah difahami dan tidak berat.Buku ini dapat memberi kefahaman dalam Perbankan Islam yang ramai tidak ketahui.Penulis menyampaikan dengan cara yang sangat ringan dan 'simple'.

Ada banyak kisah di dalam setiap mukasurat.
Very recommended bagi mereka2 yang tercari-cari buku ilmiah yang mudah dibaca.

Nora bagi 5 bintang!

Penulis Buku:Mastura Mohd Salim



Friday, August 2, 2019

Result UPU dah keluar?


Assalamualaikum guys.
Apa habaq? Cek habaq baik je.Terasa lama tak posting sini kan?So kalau ada story nak diceritakan mestilah Cuya post sini .Hehe

Ceritanya Cuya dah cek result UPU Cuya.Dan ternyata...ada berita baik dan buruk.Apa yang baiknya?


Alhamdulilah Cuya berjaya mendapat tawaran.Ni berita baik lah...
Berita buruknya,Cuya dapat di Uitm KK 😂
Adoi jauh dia campak Cuya.Ottoke?😅

Dan dipendekkan cerita,Cuya memang takkan pergi KK tuuuu..Cuya minta transfer je.Doakan Cuya diluluskan,Cuya memang ad sebab munasabah untuk pindah.Moga dipermudahkan urusan...Amin ya Allah..


Korang lak dapat mana?Ada ke saudara mara yang dapat Uitm?Share le sikittt...


Sehingga berjumpa lagi di entri akan datang.Adios muchachos!


Friday, July 26, 2019

Cuya dah konvo?


Assalamualaikum guys,nak cite ni...
14 Julai 2019 haritu Cuya konvo dengan kawan2.Nak dekat 7 bulan gitu jugak la tunggu konvo ni.Memang excited lah dapat konvo,yelah...akhirnya tamat jugak belajar kan.Alhamdulilah.....kami berjaya!

Style tak gantung jubah kat pokok.
Hang ado?😆





Cuba teka mana satu sayaaaaaa
Kalau betul saya bagi hadiah gula2..
Ngeh3🙈🙈



Saya seolah tak percaya yang saya dah sampai ke tahap ini.Ramai orang nak belajar,tapi tak berkemampuan.
Ada orang nak belajar,tapi otak lemah.
Kadang waktu macam nilah baru belajar bersyukur dengan apa yang kita perolehi.
Nikmat Allah beri tu tak terkira,tapi kenapa kita tak sedar?Kenapa kita nak bandingkan hidup kita dengan orang lain yang lebih gah?

Alhamdulilah saya dikurniakan dengan kawan kawan yang pelbagai sikap.

Pemurah macam Liza
Nakal macam Qeela
Sporting macam Amira
Penghibur macam Ira
Pencerita macam Aisyah
Gila2 macam Kak Fit
Tegas macam Farzana
Pandai macam kak Hani

Nama2 yg disebut ni yang paling dekat  masa belajar dan masih keep in touch.Yang lain bukan tak rapat,cuma kita belum dekat.Tapi aku akan ingat korang sentiasa.

Terima kasih semua untuk setiap apa yang korang berikan padaku.Moga Allah memelihara kamu semua dan Allah mendakap kamu sentiasa dalam ingatanNya.

I love you and please love me back. 😍🙈🙈😍