Sunday, October 25, 2020

Beli Kotex Dapat Free Set Berus Mekap




Assalamualaikum,Hello Coconuts. Harini Cuya dan ayah pergi ke Fresco.Awal pagi dah kejut sebab suruh Cuya teman ayah gi shopping. Disebabkan Cuya pon ada barang nak beli, Cuya pon ikutlah ayah.

Cuya dah siapkan senarai barang2 dapur untuk beli. Dengan barang kunyah2 tak boleh tinggal.kekeke
So antara barang yang Cuya beli adalah tuala wanita berjenama Kotex.Cuya memang biasa dengan jenama ni.Tadi duk pilih2 gak jenama lain,tapi Cuya tertarik dengan Kotex sebab ......


ada FREE GIFT!! Hahahaha.. tu je tujuan dia sebenarnya. XD



Cuya beli yang ni.






'Tadaaa...Hadiah percuma dia... Cuya pantang dengar percuma2 ni.HAHAHA
Mula2, Cuya ingatkan dapat Brush satu je.Rupanya....






Dapat set brush sekali beg la!!

Ada tiga warna tau.Alhamdulilah Cuya memang dah terpilih pink,my favourite!

Maka bertambahlah koleksi brush Cuya.Ngeh3.

Tu je nak cite...HAHAH


Adios Amigos!

Saturday, October 24, 2020

The Princess and The Frog Movie


Image ID: 356515


Assalamualaikum,Hello Coconuts! Terasa lama tak menaip di blog.Busy meyh dengan kelas, assignments lagi. Tapi cuti ni Cuya ambil kesempatan untuk nonton cartoon movie daripada Disney. Macam biasalah, Cuya kan otak kartun.Kekeke


Cerita The Princess and The Frog menjadi pilihan Cuya kali ni.Dulu kecik2 mesti kita pernah dengar atau menonton cerita putera katak yang disumpah. Endingnya korang mesti tahu? Tapi cerita ni twist sikit.

Mengisahkan Tiana gadis yang mempunyai impian untuk membuka restoran sendiri sejak kecil.Ayah Tiana kata dia ni gifted dalam memasak. Bila dia dah dewasa, dia kerja sebagai pelayan dan mengumpul tips atau duit sedikit demi sikit. Satu malam, di majlis tarian kawan baik dia yang kaya, dia telah didatangi seekor katak yang mengaku dirinya adalah putera yang disumpah. Katak tu menyuruh Tiana mencium dia kerana mengangap 

Tiana adalah seorang puteri memandangkan dia memakai pakaian ala2 seorang puteri walhal itu adalah sempena majlis tarian.Tiana pada mulanya tidak mahu mencium Katak itu tetapi dia terpaksa atas sebab sesuatu. Tapi tertanya lepas ciuman itu Tiana pula yang bertukar menjadi katak.

Kemudian bermula penggembaraan Tiana dan Katak ( Navin) untuk memecahkan sumpahan mereka.Movie ni sentiasa akan ada scene menyanyi.Seronok...berjoget Cuya harini..heheheh

Cuya sebenarnya dah pernah tengok,saja tengok lagi.Seronok.


Cuya bagi 5 bintang! Walaupun cerita hampir cliche tapi cliche yang twisted.Hahaha




Monday, October 19, 2020

Puisi Di Pagi Buta


Assalamualaikum, Hello Coconuts.

Semalam Cuya tidur lewat betul.Jadi Cuya takde kerja,mulalah mengarang puisi random.Tapi satu jela.Sempatlah Cuya pos ke status Ws Cuya semalam.



Cuya macam nak luahkan perasaan la puisi ni.

Maksudnya,hidup tu jangan jadi bodoh sebab kau akan menyusah kan orang lain .
Sama-sama kita lalui semua ni biar kita sama-sama berjaya.Perangai tu jangan teruk nau,mungkin kata-kata Cuya macam teruk dan kasar bunyinya, tapi yang penting Cuya tak berlagak dengan orang lain.

Gitulah bahasa simplenya. Hehehe Random gitu.

Misi Terbang Tinggi #2: Operasi Naga Kecil





55041944. sx318



Assalamualaikum Hello Coconuts. Sebelum ni Cuya pernah review komik Misi Terbang #1

Kalini Cuya baru sahaja selesai membaca buku kedua iaitu Misi Terbang Tinggi : Operasi Naga Kecil.

Sinopsis: Berjaya menerbangkan Naga Kecil, bukannya pengakhiran kepada misi terbang di awan tinggi bagi Aidil dan Hadi. Pengembaraan yang mencabar menanti mereka di hadapan. Mengharungi keganasan ribut dan puting beliung masih belum dikira apa-apa kerana misteri sebenar yang menanti mereka berdua amat luar biasa dahsyatnya dan tidak dapat diterima akal!


Ada perkara yang misteri tentang buku kedua ni.Ke dunia manakah Aidil dan Hadi dibawa?Kenapa ada makhluk burung berkaki empat  dan bagaimana kapal terbang mereka melepasi ribut yang sangat  dasyat?

Siapa lelaki yang berwatak gagah di dalam cerita ni? Apa kaitan dia dengan ribut yang terjadi?

Cuya banyak tertanya-tanya.Rupanya ada buku seterusnya! Ala..bila nak keluarnya..Cuya ingatkan buku ni sudah pengakhiran.Sabar jela...hahaha


Sunday, October 18, 2020

Ralph Breaks The Internet Cartoon Movie




Assalamualaikum ,Hello Coconuts. Kalau sesiapa dah biasa datang blog Cuya,akan perasan Cuya suka kartun,komik,dan lukisan. Dan atas sebab tu Cuya nak share pendapat tentang cartoon movie yang Cuya baru sahaja tengok. Cerita ni dah lama dah keluar ,Cuya baru dapat tengok.

Bagi sesiapa yang pernah tengok cerita pertama iaitu Wreck It Ralph,pasti kenal dengan watak-watak kartun ni yang terdiri daripada watak utamanya Ralph dan Penelope.

Ralph dan Penelope asalnya daripada Game.Basically cerita dalam ni memang cerita pasal game dan internet.Imaginasi pencipta kartun ni memang sangat tinggi.Macam mana lah dia bayangkan suasana Internet atau Wifi versi kartun, seakan2 kartun ni semuanya hidup.

 

Wreck-It Ralph 2

Penelope berasal daripada game bernama Sugar Rush.Tapi game dia tiba-tiba rosak sebab stereng game tu dirosak oleh pemain.Jadi orang kedai yang kelolakan game ni cuba nak beli stereng baru,tapi mahal sangat

.Jadi game Sugar Rush terpaksa ditutup.Ini membawa makna Penelope dan kawan2 dia takde tempat tinggal lagi.

Ralph dan Penelope perasan akan kewujudan WIFI di kawasan mereka,jadi mereka nak cuba beli stereng untuk Sugar Rush.Wreck-It Ralph 2

Bermacam-macam cara mereka guna untuk beli stereng.Ralph sanggup buat video bodoh untuk popular dan kumpul 'love' daripada seluruh penonton

Dalam movie ni ada kisah persahabatan.Persahabatan yang diuji dengan impian masing-masing.Ralph sayang pada Penelope sampai sanggup buat apa sahaja untuk Penelope dapat game dia balik tapi Penelope ada impian lain yang dia nak kejar.

Cuya agak terharu dengan scene persahabatan mereka. Dan sangat comel melihat di saat mereka saling melambai antara satu sama lain bila masalah mereka selesai.


Cuya bagi 5 bintang! Satu sebab Cuya suka idea cerita ni, animasi yang sangat ceria dan cantik.Moral value tu yang penting ya! Hehe

Saturday, October 17, 2020

Repost:Kisah Dongeng Tengku Puteri & Puan Kutu

Assalamualaikum,Hello Coconuts!

Harini Cuya nak repost Kisah Dongeng ciptaan Cuya yang Cuya gunakan untuk contest di blog ni satu ketika dahulu pada tahun 2011. Uish dah 9 tahun! Alhamdulilah,tak silap Cuya masa tu Cuya dapat no 3. Hehe...Citenya biasa2 je pon,sesuai untuk kanak-kanak.Sudi2 lah membaca ya.


Satu ketika dahulu,tinggal seorang raja digelar Raja Gendut dan permaisuri Kencing Malam di kota Happy Ever after.Mereka mempunyai sepasang anak kembar iaitu Tengku Puteri dan Puan Kutu.Anak Raja Gendut dan permaisuri Kencing Malam tersangatlah cantik.Tengku Puteri memiliki kulit yang putih bak salji,bibir mungil semerah bunga ros dan mata yang bundar
TENGKU PUTERI

manakala si Puan Kutu pula memiliki rambut yang lebat dan ikal mayang,hidung yang mancung dan badan yang seksi. <----- ni memang tak menahanlah >_<
PUAN KUTU

Memang patutlah ramai putera-putera raja yang berebut-berebut untuk mengahwini anak raja dan permaisuri.Perkara tersebut telah menyebabkan Permaisuri Taragigi Padanmuka berasa murka.Hal ini demikian kerana Permaisuri Taragigi Padanmuka juga mempunyai dua anak perempuan yang hodoh sepertinya dan tiada siapapun yang berani untuk mengahwini anak-anaknya.

 Lalu,Permaisuri Taragigi Padanmuka nekad untuk melakukan sesuatu supaya putera-putera raja tidak suka terhadp Tengku Puteri dan Puan Kutu "Aku akan pastikan Tengku Puteri dan Puan Kutu tidak dapat mengahwini mana-mana putera raja dari seluruh pelosok dunia sekalipun!Hahahahah!! "kata Permaisuri Taragigi Padanmuka dengan megahnya.Lalu,Permaisuri Taragigi Padanmuka mula merancang rancangan jahatnya itu.


 * * * * * * * * * 

Di satu pagi yang hening,ketika matahari mulai membuka tirainya,kedua-dua puteri raja dan permaisuri menyatakan hasrat mereka kepada ayahanda dan bonda mereka. "Ayahanda,kami berdua bercadang untuk pergi ke dalam hutan.Anakanda teringin sangat berjumpa dengan binatang-binatang di sana.Boleh tak ayahanda?" tanya Tengku Puteri.
"Ya ayahanda,anakanda pun rindu sama binatang-binatang yang comel yang dahulunya kita bela.Bolehlah ayahanda,bolehlah ya?"Puan Kutu juga menyokong Tengku Puteri "Anakanda,di taman istanakan sudah ada pelbagai jenis binatang yang anakanda berdua suka.Kenapa masih mahu ke hutan?Disana berbahaya.Rakyat jelata pernah terjumpa dengan nenk kebayan yang buruk rupanya dan dikatakan mempunyai kuasa sihir.Tidak usahlah anakanda berdua pergi ke sana" kata Permaisuri Kencing Malam 

"Tidak mengapalah adinda,kita suruh pengawal diraja mengikuti mereka.Sudah pasti keselamatan mereka terjamin."kata Raja Gendut sambil memandang kedua-dua puterinya. "Yeah,terima kasih ayahanda!Anakanda sayang ayahanda sangat-sangat"Tengku puteri dan Puan Kutu menjerit keriangan dan memeluk Raja Gendut. Petang itu,puteri-puteri tersebut bertolak keluar untuk ke hutan bersama-sama pengawal diraja.

Mereka berasa sangat teruja kerana ini adalah kali pertama mereka ke sana.Permaisuri Hodoh tahu akan pemergian puteri-puteri tersebut ke sana dan di sanalah Permaisuri Taragigi Padanmuka akan melaksanakan rancangan jahatnya.Permaisuri Taragigi Padanmuka telah menukarkan dirinya menjadi seorang nenek kebayan yang buruk rupanya.Ketika puteri-puteri terserempak dengan Permaisuri Taragigi Padanmuka ,puteri-puteri tersebut bertegur sapa dengan permaisuri Taragigi padanmuka yang berupa seakan nenek tua "Hai nenek,nenek buat apa di sini?Bukankah disini kawasan yang berbahaya?tegur Puan Kutu. "Nenek sudah lama menetap di sini.Tiada apa-apa buruk pun pernah terjadi pada nenek jadi nenek tidak kisah tinggal di sini.Lagipun,nenek segan nak jumpa jejaka-jejaka kacak yang selalu ngorat nenek dekat luar sana tu"jawab Permaisuri Taragigi Padanmuka sambil tersipu-sipu cicak. Tengku Puteri dan Puan Kutu hampir muntah mendengar kata-kata nenek itu. 

"Anakanda berdua ini mahu ke mana?"tanya Permaisuri Taragigi Padanmuka berpura-pura tidak tahu. "Kami datang ke sini untuk melihat binatang-binatang yang telah kami lepaskan sebelum ini." "Kalau macam tu biar nenek bawakan kamu.Tapi sebelum tu,makanlah buah epal yang baru sahaja nenek petik ini.Masih segar.""Terima kasih ya nek"jawab Tengku Puteri dan Puan Kutu.Mereka kemudian memberikan buah epal tersebut kepada pengawal-pengawal diraja.Mereka tidak tahu sebenarnya Permaisuri Taragigi Padanmuka telah meletakkan ubat tidur ke dalam epal-epal tersebut.Beberapa minit kemudian pengawal diraja tidur dengan nyenyaknya tanpa mereka sedari.Permaisuri Taragigi Padanmuka tersenyum jahat.Tengku puteri dan Puan Kutu menjadi pelik.Permaisuri kemudiannya membaca sihir terhadap Tengku Puteri dan Puan Kutu. "Tan tan tut,keladi we we,sape suke kentut dia jadi kura-kura."Tiba-tiba Puan Kutu bertukar menjadi kura-kura comel.[Nampak sangat suka kentut]"Anak cina mati masuk lorong,jadi merpatilah kau kalau suka korek hidung"Tengku Puteri bertukar menjadi merpati putih. "Kau hanya bisa bertukar pada pagi hari dan hanya cinta sejati yang bisa memusnahkan sihir ini.Hahaha!""Puan Kutu!Apa yang sudah jadi pada kita berdua adinda?" "Adinda tidak tahu kakanda.Adinda sudah bertukar rupa.Tetapi adinda tidak puas hati.Kenapa adinda ditukarkan menjadi kura-kura sedangkan kakanda menjadi merpati?Kakanda,bagaimana ni?Apa yang harus kita lakukan?Siapa nenek itu tadi?" Tengku Puteri berfikir sejenak."Ayuh adinda,naik ke belakang kakanda dan kita pergi ke istana.Kita harus khabarkan perkara ini kepada ayahanda dan bonda."Mereka kemudiannya terbang ke istana.Sebaik sahaja tiba di sana Tengku Puteri hinggap di atas bahu ayahandanya. "Ayahanda!Ayahanda!"pangil Tengku Puteri. "Eh,merpati yang boleh bercakap.Siapa kamu?"kata raja "Ini anakanda ayahnda,Tengku Puteri dan Puan Kutu." 

"Anakanda?Apa sudah jadi pada anakanda sekalian.Mengapa ini terjadi?" 
Ada seorang nenek tua yang menyihir kami di hutan ayahanda.Anakanda berdua tidak tahu mahu buat apa.Anakanda hanya boleh bertukar di pagi hari saja dan anakanda tahu cara untuk memecahkan sihir ini.Dua orang jejaka perlu mencintai anakanda berdua dengan tulus.Ayahanda,bonda,tolong anakanda."kata Puan Kutu sambil menitiskan air hingusnya mengenangkan nasibnya yang malang itu. Si permaisuri Kencing Malam yang daripada tadi berdiam diri mula bersuara 

"Apa kata kita meminta bantuan ibu pari Sayori Sukamura?[die ni berjimat]Mungkin dia boleh membantu untuk menyembuhkan anakanda berdua.Esok,kita mesti jumpa dia.Lagipun,dia tidak mengenakan sebarang caj untuk mengubati puteri-puteri kita." 

"Puteri-puteri Permaisuri harus mengubati dua orang jejaka yang berpenyakit kusta dan buta dan mencintai mereka sekiranya ingin memecahkan sihir ini." "Apa?!" Tengku Puteri dan Puan Kutu "Tiada cara lain ke ibu pari?" 

"Tiada.Disebabkan anakanda berdua hanya bisa bertukar pada waktu pagi,jadi anakanda berdua perlu ke sana pada waktu pagi.Ingat,jangan sesekali memberitahu jejaka tersebut yang kalian disihir."
* * * *
Satu pagi,Tengku Puteri dan Puan Kutu pergi ke bandar dimana dikata oleh ibu pari,di sana terdapat sebuah pondok yang di dalamnya tinggal dua orang jejaka yang berpenyakit kusta dan buta.Walaupun pada awalnya mereka berdua enggan untuk ke sana,namun dipaksa juga oleh Permaisuri Kencing Malam yang tidak sanggup melihat puteri-puterinya terseksa dengan sumpahan yang dikenekan ke atas mereka.
Sebaik sahaja Tengku Puteri tiba di sebuah pondok yang dikatakan oleh bonda mereka,mereka menegur lelaki buta yang sedang sibuk membersihkan halaman rumah. "Selamat sejahtera tuan hamba ." "Selamat sejahtera,siapakah gerangan yang datang ke rumah hamba ini?"kata lelaki yng buta itu. "Patik,  Tengku Puteri dan Puan Kutu.Patik ke sini bertujuan untuk membantu untuk mengubati penyakit tuan hamba dan rakan tuan hamba yang berpenyakit kusta itu." 

Si lelaki buta kehairanan.Dia tidak pernah meminta sebarang pertolongan orang lain untuk menyembuhkan penyakitnya dan sahabatnya.Mungkin,dua orang wanita ini berniat baik untuk membantu. "Maafkan hamba,tuan hamba berdua,tapi hamba tidak memerlukan sebarang bantuan untuk mengubati penyakit hamba ini.Lagipun,hamba sudah biasa dengan keadaan di sekeliling gelap tak bercahaya." kata lelaki buta itu tanpa menyedari dua orang wanita di hadapanya itu adalah anak kepada Raj Gendut dan Permaisuri Kencing Malam.Maklumlah,dia tidak pernah berjalan hingga ke kota demi menemani sahabatnya yang berpenyakit kusta dan dia juga tidak dapat melihat jalan memandangkan dia buta.


"Tuan hamba berdua tidak perlulah berpatik-patik segala.Hamba ini bukan daripada kerabat diraja"katanya sambil tersenyum manis membariskan giginya yang tersusun rapi.Dah macam model iklan Colgate pulak!Tapi dulu-dulu mana ada Colgate >_< Puan Kutu terpegun dengan senyuman lelaki buta itu.Sejuk mata memandang.Manis.Jangan cakap si Puan Kutu ini sudah jatuh hati! "Tidak mengapalah.Kami datang niat untuk membantu kerana ini adalah titah daripada raja dan permaisuri .Maaf tuan hamba kalau hamba bertanya,nama tuan hamba apa?"kata Tengku Puteri. "Hamba,Asyraf.Kalau begitu,baiklah.Hamba terima kedatangan Tengku Puteri dan Puan Kutu.Marilah tuan hamba berdua jemput bertandang ke rumah hamba.Maaf,rumah ini biasa-biasa sahaja." 

Sebaik sahaja Puan Kutu dan Tengku Puteri melangkah masuk ke pondok kecil itu,mereka terpegun kerana rumah itu kelihatan bersih dan kemas sekali.Dari jauh kelihatan seorang jejaka sedang membaca buku di kerusi malas.Lelaki itu terkejut dengan kedatangan Tengku Puteri dan Puan Kutu. "Siapakah gerangan dua orang gadis ini Asyraf?" tanya Amir yang seketika terpana dengan kecantikkan yang dimiliki oleh Tengku Puteri.Bagaikan terjentik hatinya.

 "Ini ialah Tengku Puteri dan Puan Kutu.Mereka berdua datang ke mari semata-mata untuk mengubati kita.Ini adalah arahan daripada raja dan permaisuri."kata Asyaraf. "Salam perkenalan,hamba Amir.Terima kasih kerana sudi bersusah-payah datang ke sini tapi kami.." 

"Chop!Biar hamba teka,tuan hamba mesti nak cakap 'Kami tidak memerlukan sebarang bantuan untuk megubati penyakit hamba ini.' begitu bukan?"kata Tengku Puteri menyambung ayat Amir. "Hahaha,kelakar juga tuan hamba ini."gelak Amir. Pagi itu dihiasi gelak tawa Tengku Puteri,Puan Kutu,Asyraf dan Amir.Permulaan perkenalan mereka.Orang putih kata 'Ice Breaking'.

Sejak hari itu,setiap pagi Tengku Puteri dan Puan Kutu akan ke pondok kecil itu untuk membantu Asyaf dan Amir mengemas rumah,memasak dan bermacam-macam lagi.Dan mereka juga membawa Asyraf dan Amir bertemu dengan tabib ternama di kota Happy Ever After namun begitu usaha mereka gagal kerana penyakit mereka tidak dapat diubati.Tengku puteri dan Puan Kutu pada awalnya berputus asa,kerana dengan hanya mengubati dua orang jejaka itu sahaja sumpahan itu dapat dipecahkan.Namun mereka tetap cuba berusaha mencari jalan penyelesaiannya

. Sebenarnya mereka suka bersama dengan Asyraf dan Amir.Terasa dilayan seperti rakyat biasa walhal mereka kerabat diraja.Tengku Puteri sudah jatuh cinta dengan Amir tanpa disedarinya.Puan Kutu pula memang sejak dari awal lagi sudah mulai suka dengan Asyraf. Satu pagi yang indah diiringan kicauan burung-burung,hembusan angin pagi yang menyegarkan..... "Puan Kutu,hamba rasa .... sudah terbit bibit-bibit cinta dalam hati hamba ini"kata Asyraf kepada Puan Kutu Huh?Apa kes mamat ni?Bibit-bibit cinta?Pe kejadah tu?Aiseyhman!Puan Kutu berwajah kebingungan.Mengaru-garu kepalanya yang tak gatal . "Erm,maksud tuan hamba apa ya?Hamba kurang faham.Hehehe." 

"Haha,sebenarnya hamba suka sangat dengan tuan hamba" "Apa?!Yes!Yes!Yes!"Puan Kutu menjerit keriangan mengalahkan ahli pasukan sorak.Terkinja-kinja seperti terlebih dos gedik. "Hahahhaah!" Asyaraf tergelak besar sebaik sahaja mendengar kata-kata Puan Kutu.Nasib aja dia tidak dapat melihat kelakuan Puan Kutu. "Asyraf,terima kasih.Sebab awak sumpahan itu mesti dah pecah." "Sumpahan?"Asyaf tertanya-tanya. 

"Sebenarnya saya disumpah dengan seorang nenek tua di hutan sehingga menyebabkan saya bertukar menjadi kura-kura dan hanya boleh menjelma menjadi manusia biasa hanya pada waktu pagi.Asyraf,saya pun sukakan awak sangat-sangat!" Tiba-tiba Asyrat berasa pening tiba-tiba dan pengsan . "Eh,baru cakap suka dah pengsan ka?Asyraf??Asyraf!" Mata Asyraf buka secara perlahan-lahan.Puan Kutu melambai-lambai matanya ke arah Asyraf bagaikan terlupa yang Aysraf itu buta. 

"Ya Tuhan!Aku sudah boleh melihat.!" "Huh?" Puan Kutu kaget."Macam mana boleh...???Tak mungkin!" "Ni Puan Kutu ke?Tuan hamba sangat cantik orangnya berbanding dengan apa yang hamba bayangkan.Sebenarnya hamba juga disumpah oleh nenek itu .Semuanya disebabkan hamba tidak mahu mengawini puterinya.Nenek itu sebenarnya Permaisuri Taragigi Padanmuka.Hamba sebenarnya Putera Asyraf dari kota Kayangan.Sudikah Puan Kutu menjadi puteri beta?"kata Putera Asyraf sambil menghulurkan tangannya. 

Bagaikan mahu tercabut jantung Puan Kutu apabila menyedari Asyraf itu sebenarnya seorang putera!Dan yang paling mengejutkan ialah dia sedang melamarnya!Ah!!!Bagaikan mimpi indah,Puan Kutu menghulurkan tangannya kepada Putera Asyraf. "Pewit!Pasangan sejoli." dari jauh kelihatan Tengku Puteri dan Amir yang sedang menyaksikan drama free di depan mata mereka.

 Yang mengejut lagi,kini kulit Amir kelihatan bersih seperti orang normal padahal dia mempunyai penyakit kusta. "Tengku Puteri,Amir?" terkejut Puan Kutu dibuatnya. "Sebenarnya hamba pun disumpah oleh Permaisuri Taragigi Padanmuka.Hish..dahlah takde gigi,lepas tu nak paksa orang kahwin anak-anak dia pulak tu!Sumpah ini dah pecah sebaik sahaja Tengku Puteri meluahkan perasaanya kepada hamba.Dan satu hal lagi hamba dengan Putera Asyraf adik-beradik"katanya Putera Amir tersengih kambing. "Huh!!!"Tengku Puteri dan Puan Kutu terkejut kepalang. 

"Jadi bermakna....." kata Tengku Puteri. "Jadi maknanya kita akan kahwin pada hari yang sama"kata Putera Aysraf dan Putera Amir. Dan begitulah akhirnya.Tengku Puteri dan Puan Kutu pulang ke istana membawa pulang berita gembira dan dua orang jejaka yang bakal bertatah dihati mereka buat selama-lamanya.Perkahwinan mereke disambut meriah oleh rakyat jelata daripada dua buah kota iaitu kota HAPPY EVER AFTER dan kota KAYANGAN.

Tamat? dan semua orang tahu akhirnya bagaimana bukan?
 Mereka hidup bahagia selama-lamanya.

Buku Conteng: Jimi dan Raksasa Misai di Sekolah






13578123







Assalamualaikum,Hello Coconuts! Cuya kembali dengan satu review  buku.Macam biasalah,bulan ni Cuya cuma akan membaca cerita yang bergambar untuk mengelakkan Cuya bosan.Kita taknak cerita yang berat-berat buat masa ni. 

Buku kalini adalah daripada penulis kegemaran Cuya sejak dulu iaitu abang Fadhli Hamdan.  Cuya pernah tulis entri untuk buku dia. Boleh baca di bawah ni ya..

Koleksi Tebaik Tahun Conteng2 By Fadhli Hamdan


Abang Fadhli merupakan blogger untuk laman web contengconteng tetapi sayangnya dia telah tutup blog dia.Sedih lak rasa. Cuya suka konsep abang ni yang melukis guna pensel dan kertas.

Bagi yang tidak tahu,watak Jimi dalam buku ini adalah daripada blog abang Fadhli sendiri.Ia mengisahkan Jimi yang mempunya cita-cita untuk mendapat hadiah basikal daripada ayahnya.Syaratnya Jimi perlu dapatkan 5A dalam peperiksaan. Bermacam usaha dia cuba untuk memperbaiki pembelajarannya dan bermacam rintangan dia hadapi.

Kenapa cerita ni berkaitan dengan raksasa misai.Siapakah 'Raksasa Misai' yang diperkatakan itu?
Hah nak tahu kena baca lah..hehehe

Buku ini disertakan dengan lukisan comel oleh abang Fadhli. Cuya memang suka dengan jalan cerita dan lukisan beliau. Beliau merupakan idola Cuya. Dulu Cuya suka conteng atas kertas kecik untuk jadi macam abang Fadhli. Rindu nak baca blog dia...tapi kini Cuya ada hampir ke semua buku dia.

Cuya bercadang untuk tambah lagi koleksi abang Fadhli.Cuya ada jumpa di shopee.Insha Allah ada rezeki lebih,boleh la beli.Heheh


Adios Amigos!


Wednesday, October 14, 2020

Komik MISI dah sampai!


Assalamualaikum,Hello Coconuts!

Pagi ni ada kelas Mandarin,tiba2 abang posto datang mari pulak. Jadi Cuya terpaksa la bergegas berlari anak ke pintu pagar.Dah la jauh daripada rumah.Ada lah dalam beberapa meter tapi Cuya masih perlu berlari.Hahaha


Komik Misi Cuya dah sampai!!!!



Yeayyy~ Alhamdulilahh..

Bacaan Cuya akan menjadi lebih seronok dengan kehadiran komik baru.Komik-komik ni dah lama keluar,baru sekarang Cuya dapat beli.Syukur sangat~

Banyak tau komik Misi, kalau korang tak pernah tahu, boleh la google.Tak pun follow if @skuadmisi. Dekat sana dia ada share link untuk beli komik Misi.Tapi Cuya cam biasa,beli kat shopee,lebih murah.hehe Agaknyala...Cuya agak je ! Hahahaha

Cuya tak fikir banyak untuk beli komik Misi sebab Cuya yakin,semua komik ni ada ilmu baru yang Cuya akan belajar.Percayalah! Start daripada Cuya baca komik Misi Motivasi, Cuya rasa semua buku ni ada motivasi tersendiri.Ayuh la beli buku Misi untuk anak-anak dan bacaan sendiri.

Sekarang semua di hujung jari sister~  >_0


Adios! :D

Andai Kita Ditakdirkan Bersama (Cerita Pendek)


Assalamualaikum,Hello Coconuts!


Dulu-dulu kan dikenali zaman Facebook.Masa tu kan ada ruang untuk tulis 'Notes'.
Kadang2 Cuya tulis cerita pendek.Cuya terjumpa balik cite ni.Jom baca!Pendek je...jangan risau..hehe


Dia melemparkan pandangannya ke luar.Dia terus menatap langit yang biru itu.Fikirannya masih teringat-ingat akan si dia.Dia buntu.Dia tidak tahu bagaimanan untuk menyelesaikan masalah yang dialaminya.Bagi orang lain mungkin itu hanya masalah kecil tapi bagi dirinya,si dia sungguh bermakna buat dirinya.Tiba-tiba lamunannya lenyap tiba-tiba apabila disergah oleh rakan baiknya.
“Assalammualaikum!” jerit Aisyah. “Opocot!” habis melatah Husna dibuatnya. “Engkau ni kalau tak kacau aku satu hari tak boleh ke makcik?Aish..”bebel Husna
“Aku…susahlah Aisyah.Aku kan dah lama minat dekat dia.Takkan tiba-tiba je aku boleh benci dia?Kau tak boleh halang aku Syah.Bukan aku tak nak lupakan dia tapi aku tak boleh!Aku dah cuba dah sedaya upaya aku.Kau ingat senang apa nak lupakan pelangi yang sudah lama mewarnai hidup aku?Dia itu ibarat siang dan malam aku tahu?” Husna mengeluh panjang mengingatkan nasibnya itu.Masih tidak berpuas hati dengan apa yang sudah menimpa terhadap dirinya.

“Bukan salah aku ok?Engkau tu yang mengelamun memanjang.Biar aku teka?Kau teringatkan budak tu ya?Sudah-sudahlah tu Husna!Lupakan je pakwe kau yang penipu besar tu!Aku tak beberapa berkenanlah dengan perangai dia yang dah tipu kau tu.Cukup-cukuplah tu ..” kata Aisyah.
“Banyaklah kau punya ikan!Aku nak seorang teman bukan ikanlah.Hahaha”Husna ketawa terkekek-kekek.Dia berasa sangat lucu pada sangat itu.Dia bersyukur sangat kerana memiliki kawan yang sudi bersama mendengar luahan hatinya.Walaupun dia berasa bahagia di samping Aisyah,tapi jauh di sudut hatinya dia masih merindui si dia.Ya,si dia yang sudah lama menyinari hidupnya.Aizat.Aizat kenapa kau tinggalkan aku?

“Herm,apa yang aku boleh cakap?Suka hati kaulah.Tapi baik kau dengar je cakap aku ni,lupakan dia!Senang cerita.Tutup buku lama,buka buku yang baru.Ala,kumbang bukan seekor kawan,banyak lagi ikan di lautan.” Aisyah tersenyum menyeringai sambil mengenyitkan matanya kearah Husna.     ****** “Saya rasa saya tak nak bersama dengan awak lagi”
“ Tak,saya…..Tahun ni kan kita bakal menghadapi peperiksaan PMR.Saya rasa sebaik-baiknya kita menumpukan perhatian terhadap pembelajaran kita.Awakkan nak berjaya?Kita berjaya bersama-sama sehinggalah tiba masanya SPM,dan mendapat keputusan yang baik kita sambung semula.Boleh?”
Kata-kata Aizat hampir saja membuat Husna pengsan.Kata-kata itu bagaikan ditusuk dengan pisau yang tajam sekali.Husna bingung dan dia kehilangan kata-kata.Bibirnya kelu dan beku.Terkilan buat sementara.Terasa bagaikan dirinya sedang bermimpi.
“Kenapa?Kenapa awak cakap macam tu Aizat?Awak dah tak sukakan saya?Atau awak dah ada orang lain?Apa salah saya”?beribu pertanyaan dilontarkan Husna kepada Aizat.Dia berasa tidak puas hati.Selama ini dia ada buat kesalahan ke? Husna diam seribu bahasa.Dia seperti sedang memikirkan sesuatu.Kemudian dia tersenyum.

“Baiklah,kalau itu yang awak mahu saya tak kisah”Husna membalasnya. Disebalik senyumannya Husna itu,hatinya menangis.
p.s Diadaptasi daripada kisah sebenar :] Mungkin aku tambah2 sikit..hhhehe
 

Cuya tak sangka Cuya minat tulis2 macam ni? Macam..like seriously?
Sebab tula Cuya kembali blogging,sebab Cuya sedar Cuya suka bercerita..heheh
Dan Cuya rasa cerita atas ni ada kaitan ngan Cuya. KAH!
 

Tuesday, October 13, 2020

Aku Bagi Suprise Box Pada Member Zaman Diploma

Assalammualaikum ,Hello Coconuts!


Harini Cuya baru sahaja hantar suprise box pada kawan zaman diploma dulu.Kalini bukanlah atas sebab untuk bertukar buku,tapi atas dasar suka-suka sahaja.Dia on,Cuya pun On jela...hehehhe

Jom tengok macam mana kotak suprise Cuya kali ni.Takdelah suprise mana,,tapi deko2 sikit2..hehehe

Bagi yang baru disini, jom baca entri Suprise Box yang lain!



Tengok tau video ni!




Apa macam? Okay tak suprise box kalini?
Kalini Cuya buat biasa2 je,ikut kata hati.

Tepek je apa yang ada.
Pembalut putih tu pun Cuya pakai yang untuk recycle punya.
Pakai je apa ada.HAHAHA


.
.
.
.
.
.
.
.
..

.
.
.
.
..
.
.

.
.
..

.
.
.
.
.
.
.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

..

.
.
.
.
..

.
..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.






TADAA!!


Nampak tak 3D effects tu.
Macam biasa,barang daripada obersee
Nak mencari kat kedai?Jangan harap dapat jumpa.
Sekarang semua dihujung jari sis.Hehe

Hadiah untuk kawan Cuya tu pun semua dari online shop.
Jangan lupa komen,share,like dan subscribe channel saya ya!

Cuya memang tak aktif mana youtube, tapi saja cuba-cuba.Hehe
Please support me!


Terima kasih sejuta lemon!

Adios Amigos~
 

Monday, October 12, 2020

Hadiah Top Komentar daripada Blogger Fieza Sani dah sampai!

 


Vector Pop Art Surprised Housewife With Suprise, Woman, Pop Art, Beautiful PNG and Vector

Asslamualaikum,Hello Coconuts!
Uish banyak tul suprise harini ya,semua datang serentak.Masha Allah!

Harini Cuya dapat hadiah daripada kak Fieza Sani
Haritu Cuya menang top komentar.Cuya memang rajin komen dekat blog orang,kadang2 Cuya spam komen dekat blog orang. Dah macam satu kewajipan.Siapa sangka kerajinan komen ini membawa hasil yang tak dijangka.

Masa unboxing hadiah ni pon Cuya buat video dah pos di status Ws.  Hehe....yalah,nak acah2 youtuber..tapi jadi Whatsaper..LOL lain maciam bunyi dia..hahhaha

So ,tanpa melengahkan masa,mari tengok hadiah apa Cuya dapat..




Dapat lopak dengan foot patch!!!

Korang tahu tak lopak tu apa? Hehe..mesti tak tahu...Okay,kalau orang Melaka sebut 'lopak', bukan la lopak air...tapi Lopak= Pencil Case. Unik kan? hahahahha So,harini korang belajar benda baru la ya..heheh

Hadiah foot patch tu memang tak disangkakan.Cuya tak pernah dapat hadiah begitu,rasa macam unik sangat. Jadi Cuya nak bagi ibu dengan ayah pakai.

Thanks kak Fieza untuk hadiah menarik ni! insha Allah Cuya akan terus beri komen dekat blog akk dan juga blog orang lain.Tapi tulah,Cuya dah start kelas.Nanti free2 Cuya akan datang bertandang.
\
Jom lawat kak FIEZA SANI

Misi x MAP (Motivasi Alihan Pelajar)



30138212. sx318

Assalamualaikum,Hello Coconuts!

Cuya kembali dengan review komik yang baru.Kalini masih komik MISI tapi tajuk lain lak.Cuya ni memang gemar baca komik karya Nazry Salam dan Afiq Salam. Favourite teroks!

Baiklah..secara ringkasnya ini adalah komik Motivasi yang mengajar pelajar cara untuk belajar dengan lebih efektif.Banyak tips belajar yang dikongsikan dalam komik ni. Panduan yang diberi sangat bermanfaat dan boleh memberi pelajar hala tuju dalam mempelajari sesuatu perkara.

Apabila komik  motivasi bestseller bergabung dengan buku motivasi bestseller,maka berganda motivasi yang kita dapat!


Cuya sangat sarankan ibu bapa atau pelajar membeli buku ni.Sangat padat dengan motivasi dan tips-tips yang bakal mengubah cara pembelajaran seorang pelajar.


p.s-Harini Cuya baru sahaja borong komik Misi daripada Shopee, tunggu Cuya pos ya. >_0




Aku Dapat Suprise Box daripada Kasihku Amani



Assalamualaikum,Hello Coconuts! Harini pak posto asyik datang je rumah.Macam banyak nau barang Cuya beli.HAHAHA....Nasib baik kelas pagi tadi batal.Huru hara tau! Sebab platform kitaorang guna macam sesak dan takleh masuk.

Okay,tu bukan perkara utama Cuya nak cite.Harini Cuya terima parcel daripada kak Sha (http://kasihkuamani.blogspot.com/) .

Sebelum ni Cuya exchange suprise box dengan kak Sha.Nak tahu Cuya hantar apa? Jom baca





Jeng jeng jeng..Parcel dia bau wangi wei..hahaha Cuya rasa macam bau dari minyak wangi Mekah pulak! xD

Cuya lupa nak tangkap gambar masa buka kotak,sebab Cuya sibuk buat video unboxing.
Video tu Cuya cuma share di status WS..ngeh3


Tadaa!!

Barang yang Cuya dapat

💜Novel Sihir Orang Minyak ( Cuya merupakan dropship pertama penulis Khairul Naim satu ketika dahulu dan Cuya dapat banyak buku dia.Kebetulan buku yang ni Cuya belum ada )

💜Buku Rahsia Chandeliar (Dapat dua buku!)

💜Buku finacial ( I really need thissss!!!) Cuya memang nak sangat buku camni, Alhamdulilah dapat >_<

💜Lotion (Wangi! Bau rose )

💜Shampoo dan Hair Treatment (Wah lepas ni makin cantik la rambut ku.Kekekeke)

💜Coklat Beryls Tiramisu (Sedap!)

💜Sepit (Bole la guna untuk deko)

💜 Pin tudung(Tambah lagi pin kite)

💜Shawl (Pink! Warna ferevet! )

💜Bookmarks (Yeay, dibuat sendiri oleh kak Sha)




Terima kasih Kak Sha!! Moga dimurahkan rezeki dan diberi kejayaan di dunia dan akhirat :)   <3


Sunday, October 11, 2020

Hadiah Top Komentar DuniaShida dah Sampai!

Assalamualaikum, Hello Coconuts!

Harini merupakan hari pertama semester 3 bermula.Kejap lagi kul 2 ada kelas lagi,sempat kot Cuya taip sikit2.Laju sikit Cuya!!

So,macam tajuk , Cuya dah dapat hadiah daripada Kak Shida (http://www.duniashida.com/)



Tada!!

Mask dan mask extension~
Yeayy..Alhamdulilah rezeki2.
Terima kasih Kak Shida! <3


Lepas ni Cuya akan lebih semangat untuk komen blog-blog lain. Kekkeke

ps-Harini banyak parcel yang sampa,nasib baik kelas pagi takde dan batal.Hehehe

Jom lawat kak shida dan bagi dia love sikit..Hehehe



Misi 4 Flat X



40028408

Assalamualaikum dan Hello Coconuts!

Disebabkan Cuya asyik jumpa blog yang selalu review buku,jadi Cuya mengambil keputusan untuk tulis sedikit review tentang komik yang Cuya baca.

Misi 4 Flat X adalah rentetan daripada buku Misi yang lain.Memang bersiri tetapi buku ini boleh sahaja dibaca secara individu ,maknanya baca satu buku pun okay sahaja 


Dalam buku ni dimulakan dengan persoalan,kenapa kita mengejar keputusan yang baik,yakni 4 Flat?

Adakah sekadar untuk menunjuk2 pada orang lain atau pun satu kepuasan buat diri?Buku ni membuat Cuya berfikir kenapa Cuya sibuk nak kejar result yang terbaik. Yalah, Cuya sedar semua orang seakan bersaing untuk menjadi yang terbaik. Cuya pun mahu berada diatas.

Buku ni overall cerita pasal Mat, seorang pelajar yang pakar dalam matematik.Dari kecil lagi dia dah didedahkan ilmu matematik.Biliknya penuh dengan sifir dan nombor.Ayah Mat kata "Matematik ni takdir Mat", walaupun kita sebenarnya tak boleh tentukan takdir sesuka hati.Takdir yang sebenar datang daripada yang Esa.

Ada lah konflik yang muncul dalam komik ni tapi tidak lah terlalu berat.Tapi ceritanya agak sedih di hujung. Ada bahagia, dan ada duka.

Cuya sebenarnya dah pernah baca komik ni,tapi Cuya baca lagi untuk cabaran membaca bulan ni. Cuya tak pernah bosan dengan komik Misi karya Nazry Salam dan Afiq Salam. Mereka berdua dah macam idola Cuya sejak dulu lagi..hehehe

Cuya bagi 5 bintang!

Segmen: Jari Jemari Menari Bloglist 2020



Jom la join~

Giveaway Makcik Bawang by www.nieylanadia.com






Tarikh Tutup Giveaway

30 Oktober 2020


SEGMEN FOLLOW2 BY CIK ROXA