Monday, October 5, 2020

Penting ke Chatbox dalam blog?


Assalamualaikum,Hello Coconuts~

Topik di atas tercetus atas sebab masalah yang Cuya sendiri alami. Kalau korang baca entri Cuya sebelum-belum ni, Cuya ada masalah setiap kali nak komen dekat blog orang lain. Masalahnya ialah bila Cuya komen, recaptcha mesti keluar.

Cuya perasan,masalah ni datang bila kita suka spam komen. HAHA..Nilah masalah Cuya.. Cuya suka spam komen and keep commenting dekat blog orang tak henti. Dah jadi satu habit. Jadi,Cuya nak stop komen dalam beberapa hari dan tengok sekiranya recaptcha tu akan berhenti.

Disebabkan Cuya sukar untuk komen , Cuya sangat mengharap setiap blog yang Cuya kunjung,ada chatbox untuk Cuya tinggalkan jejak.Tapi sayangnya,kebanyakan blog tidak menyediakan kemudahan chatbox dan ini menghampakan Cuya. Mungkin mereka ni ada alasan tersendiri kenapa tak nak letak chatbox. Tapi, disebabkan wujudnya orang macam Cuya, ketiadaan chatbox menyebabkan Cuya tidak dapat meninggalkan jejak Cuya di blog yang dikunjungi. Agak sedih la disitu...

Cuya nak beritahu blogger tu yang "Cuya di sini!"  Hahaha Kebiasaannya Cuya suka meninggalkan jejak di komen, kini terpaksa stop. What to do?


Yang hampa

Cuya


36 comments:

  1. Abe kie x letak chatbox bagi mengelakkan org berbual kosong di situ. Lgpun spammer suka taip msg mengarut kat chatbox. Lgpun dah trend skrg blog tanpa chatbox agar nampak professional.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yela..patutlah ramai blogger tk letak chatbox, trend rupanya.hehe

      Delete
  2. Ada chatbox ni baguslah. Kenapa la ada yang tak mahu letak tu. Nasib sy ada letak di blog sy :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..maybe ada baik dan buruknya juga..hehe

      Delete
  3. sama je cuya, akak pun bila nak komen, keluar juga benda tu, takpe je..ehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke kak..hahaah..dulu saya tk penh kena mcm ni..tu pelik tu

      Delete
  4. Ada yang masih Kekalkan chat box.. Ada yang tidak. Kak PC dulu ada chat box pada blog sekarang tak ada.

    ReplyDelete
  5. Setujuuu. Kadang-kadang tu dah rajin blogwalk sekali nak say hello tak dapat sbb takde owner blog takde chatbox 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..kalau rajin sikit boleh tinggalkan komen..hehe

      Delete
  6. hai cuya.. 'Eija di sini' Hihihi

    ReplyDelete
  7. Dulu ada chatbox tapi spammer rajin mai. Last buang. haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. faham2...kadang2 banyak spam yg tk diingini

      Delete
  8. Ada blogger yg suka chatbox. Saya pun ada pasang chatbox kt blog dulu tp bila dah byk sgt spam kat situ terus delete, rimas..hehe

    ReplyDelete
  9. buat masa skrg ni, atie still ada chatbox and tadak spamming lagi.. so chat box kekal di situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh baguslah.Cuya punyw blog ni kdg ad je spam

      Delete
  10. Ema still letak. Alhamdulillah ok lagi setakat ni, tak ada spammer.
    Tempat untuk bloggers tinggal jejak dan blogwalking, yang lawaknya main pusing2, orang sama tingggal jejak kat cbox tu.😆

    ReplyDelete
  11. benda ni bergantung kpd blogger tu sendiri... ada yg radda ia diperlukan ada yg rasa...x de punit's ok ;-)

    ReplyDelete
  12. Dulu akak letak jugak chatbox tue tapi bila letak widget tue, loading blog jadi slow.. and bnyk spammer yang bukan²..last² akak buang..

    ReplyDelete
  13. mostly ramai yang bekerjaya,diaorg bw pakai fon, so klo letak chatbox dalam blog, bila depa view kat mobile da slow..loading pastu layout pon lari.. sama gak kat blog, lembab je..tu yang tak isi hehe

    ReplyDelete
  14. Saya punya chat box dah Tamar tempoh. Lagipun suka dorang komen pada pos.
    Hehe. Lain orang lain cara. Moga selesai masalah Cuya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka orang komen kat entri..terima kasih sis :)

      Delete
  15. Kak shida mulanya ada chatbox pastu sorok jap..sebab google kate spam nk apply google adsen kena rejet hahahaa

    ReplyDelete
  16. Dulu Cik TK pun ada pasang chatbox. Lepas tu macam banyak spam je. Lagi satu kadang2 blog lambat loading. Jadi Cik TK buang je chatbox tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh faham2...ramai yg sebab dia sama mcm ni rupanya

      Delete
  17. Kalau saya , saya pakai je . Manatau ada Jenis yang suka singgah tapi tak komen ke dia suka baca je ...hm mungkin. Jadi if they leave jejak kt chat its easier for me to visit their blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..ada jenis yg suka tinggal jejak dekt chatbox je...

      Delete
  18. Saya pun prefer pakai chatbox. Cuma bila agak loading nak responsive, kadang terpaksa sorok kat tab menu. Sekarang mood letak kat sidebar pulak. Sebab ada yang tak dapat cari chatbox kat mana hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..kadang2 chatbox loading...
      Kena letak di sudut yg org senang nampak..hehe

      Delete