Friday, August 17, 2018

Tips Beginner Reader


Untuk permulaan dalam pembacaan,kadang-kadang bukan perkara mudah bagi sesetengah orang.Tetapi cara di bawah boleh digunakan.Ini adalah pendapat saya sendiri.

1)Mulakan dengan membaca apa yang kita suka.

Apa-apa sahaja.Boleh jadi majalah,komik, even peribahasa pun bole.Ada je orang suka baca peribahasa.Ada ke? =P

2)Baca buku nipis

Tak perlu baca buku tebal2 ala-ala novel cinta tu.Buku kanak-kanak pun dah okay

3)Font besar

kadang-kadang mata sakit nak baca font kecil.Kalau nampak buku yang bertuliskan font kecil,sakit mata dibuatnya.Jadi malas nak baca kan?Jadi bacalah buku yang tulisannya berfont besar dan mudah dibaca.

4)Tajuk yang menarik minat

Nak membaca sesuatu mesti baca tajuk dulu kan?Jadi kita pilih tajuk yang menarik perhatian,barulah kita boleh memulakan pembacaan.

Okay,tu saja dari seketul Cuya.Selamat mencuba!Do comment down below if you have other tips.  :D

4 comments:

  1. Tips ni boleh Ekin pakai sebab Ekin memang dari dulu tak minat baca .. ahahaha,, tapi blogging ni minat pulekk.. pelik betul ekin ni.. eheh

    ReplyDelete
  2. Yup.. tips yang ohsem untuk mereka yang baru nak berjinak jinak dengan pembacaan..

    ReplyDelete
  3. kurangkan media sosial..

    maka akan ada lebihan masa yang rilek dan santai..

    pada masa itu letakkan buku dekat dengan...kita.

    nanti bila rasa bosan ambil la buku untuk hilangkan kebosanan tersebut

    ReplyDelete