Assalamualaikum, Hello Coconuts!
Rabu lepas kita belajar memasak Paceri Mangga. Biasa makan paceri nanas dengan terung, first time try mangga. Ikut kan ada tambahan resipi lagi, tapi sebab orang tak ramai tak jadi cikgu nak ajar.
Resipi Paceri Mangga
Mangga pauh ( mangga apa apa pon boleh)
Serbuk kari ikan
Bawang putih 2 labu
Bawang merah 5 biji
Lada kering segenggam
2 inci halia
3 sekawan
Serai 2 batang
1/2 bahan dihiris
1/2 bahan di blend + cili kering
Cara - cara
- Panaskan minyak
- Tumis penumis ( 3 sekawan)
- Masukkan bahan hiris
- Bila dah naik bau, masukkan bahan blender
- Tumis sehingga naik bau
- Masukkan buah mangga
- Masukkan santan
- Masukkan serbuk kari ikan
- Masukkan kerisik, gula merah dan gula pasir (agak2 je kalau nak manis letak lebih)
- Masukkan serai 2 batang yg dah titik
Resipi ni boleh guna untuk nanas dan terung tapi kalau terung kena tambah asam keping.
Resipi ni kalau mak2 sesuai la pakai agak2 je. Hahaha.. Tak perlu nak strict sangat dalam memasak kan.
Dah siapp
Sedap tauuu
Boleh la try dekat rumah.
Tapi yang baca blog Cuya semua dah pro dahh
Heheh
Till then adios amigos!
No comments:
Post a Comment