Tuesday, November 3, 2020

Tutorial Cara Membalas Komen di Blog dengan lebih cantik

Assalamualaikum,Hello Coconuts.

Korang kalau balas komen blogger lain guna cara blog Cuya ke,

Balas komen di bawah komen blogger lain.

Atau korang terpaksa guna @ untuk reply setiap komen jadi orang macam susah nak baca balasan komen .Contoh :-


Cuya komen 

Wah bestnya beli barang!

Blogger lain komen

Bestnya dapat beli barang..


tapi komen dibalas oleh pemilik blog begini di dalam satu komen,

@Cuya  best2!
@Blogger lain   mestilahhh


Dia kumpul untuk balas setiap tu.


Korang faham tak situasi ni? Ni la masalah yang dialami oleh sestengah blogger.Mungkin ada yang sengaja,atau maybe tak tahu. Sebab Cuya pernah alami juga benda ni. Jadi  harini Cuya nak ajar korang cam mana nak balas komen di bawah komen,macam d blog Cuya sendiri.


Step 1 : Pergi Dashboard
Step 2 : Masuk bahagian setting.Kemudian klik post,comment and sharing.
Step 3 : Bahagian comment location,klik embedded
Step 4 : Kemudian klik bahagian setting lagi, masuk ke area other.Klik Allow blog feed,pilih full.
Step 5 : Enable tittle link and enclosure links tu pilih YES.

It's done! Boleh komen di bawah komen. Tak payah nak guna @


Let me know kalau korang berjaya ya.All the best!

14 comments:

  1. Cara ini lebih mudah jika ada button reply komen. Terbaik , semoga ia memudahkan urusan para blogger yang lain :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya...guna cara ni boleh dapatkan reply button tuu

      Delete
  2. Kalau Aien tekan replies je kan.. Tak tau la betul ke tidak. Haha

    But, nice sharing Cuya. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..ada org ad button reply..tutorial ni untuk adakan button reply tuu

      Delete
  3. Ada button reply tu senang. mudah nak tau ni reply komen yang mana satu ni

    ReplyDelete
  4. Mudah macam ni, terus boleh baca reply kan ��

    ReplyDelete
  5. dulu kak shida xsuka pkai yg ade reply..now rasa betapa memudahkan guna yg ade button reply ni ^_^

    ReplyDelete
  6. Saya pun pakai butang reply , mmg senang sgnt nak reply lepas baca

    ReplyDelete