Tuesday, October 14, 2025

Ke Kelate La Kiter

Assalamualaikum Hello Coconuts!


Entri ni untuk tarikh 18 Sept yang lalu.
Cuya tak rajin nak menulis sebelum ni. Memandangkan dah taktahu nak tulis apa, kita throwback saja cerita lama yang masih belum basi.


Pada 18 Sept yang lalu Cuya dan 5 orang ahli keluarga Cuya telah bertolak ke Kelantan. Bukan atas sebab bercuti, tapi ada pernikahan sepupu Cuya belah ibu.

Dah berzaman tak ke Kelantan. Rasanya ni kali ke 3 Cuya ke sana. Jaranglah nak gi Kelantan sebab takde keperluan untuk ke sana. Kalau nak berjalan jauh sekali.

So kami bertolak pagi dan tiba sana dah petang. Kami pergi masa hujung cuti sekolah, Alhamdulilah jalan tak jem. Kalau awal cuti sekolah mesti jem kan...


Ni masa Cuya dah sampai hotel 
BTW, Cuya duduk di Humaira Hotel di Tanah Merah.

Parking susah cari ya masa awal awal datang. Penuh.

Kitaorang beli makan, lepastu rehat terus dalam bilik. Sebab esoknya dah wedding cousin.


19 Sept 2025


Tempat wedding tak jauh daripada hotel kami. Kejap je dah sampai.

Yang duduk ni semua family Cuya belah Melaka. Ni wedding kecil saja, jemputan tak ramai.


Cuya bersama kakak ipar.
Kami berdua kena duduk belakang sekali.
Naik kereta baru abang, Veloz.

Merasalah kami kereta baru bau kedai.
Hahahaha

Kalau takde kereta abang ni memang kami tak dapat pergi Kelantan.

Ni pon kakak ipar Cuya, dia orang Kelantan gak


Cousin Cuya yang kahwin yang lelaki ni.


Bergambar ala2 di taman bunian . Yang biru tu puteri bunian hehe 

Keluarga Cuya belah Melaka dan Singapore



Cuya nampak sangat gemuk dalam gambar ni. Memang patut pon ibu suruh kurus 😂

Susah ya nak jaga badan lagi2 badan senang naik. Nak makan sihat tu yang terasa susah hehe



Lepastu balik daripada wedding singgah rumah mentua abang Cuya kat pasir puteh Sri Gedombak setelah bertahun lamanya tak ke situ.

Time ni la Cuya makan kuih Akok. Sedap gila, lembut ajer.


Cuya memang tak jalan ke mana, sebab kitaorg kat sana 3 hari 2 malam je. Tapi sempatlah beli keropok lekor dan keropok untuk dimasak. Gitu gitu je sebab niat bukan untuk bercuti kan.

Bolehlah buat raso raso.
Hehehe


Okay itu saja entri pendek daripada Cuya,

Till the,
Adios, amigos 👋🏻 



Sunday, October 12, 2025

Cabaran 100 Hari Kurangkan Gula

Assalamualaikum Hello Coconuts!

Cuti cuti ni buat apa di rumah? Cuya hanya duduk di rumah buat rutin biasa saja.

Cuya sekarang dalam proses kurangkan gula dalam minuman harian Cuya. FYI, Cuya ni kuat manis. Hari hari mesti minum air manis dalam kuantiti yang banyak.

Jadi, bestie Cuya si Liza ni cabarlah Cuya untuk 100 Hari Kurangkan Gula dalam minuman. Syaratnya Cuya tak boleh minum air manis kecuali waktu jemputan kahwin atau orang hidangkan waktu berkunjung.

Kalau time wedding pon dibenarkan 2 gelas je air manis . So Cuya pon sahut cabaran Liza. Cuya start cabaran ni pada 8 Sept 25. Kiranya harini telah masuk minggu ke- 5 Cuya menahan nafsu daripada minum air manis.

TETAPIII

Cuya ada alternatif lain untuk minum manis. Cuya beli stevia sebagai pengganti gula. Memang function habis stevia Cuya beli. Sesuai untuk orang yang suka minum manis tapi nak sihat.

Z

Ni stevia baru sampai. Cuya first time nak try stevia versi baru. Yang ni Extra Sweet.
Letak 1 hingga 2 titik je dah manis.
Sebelum ni Cuya pakai jenama AlAJMAL. Yang tu stevia drpd daun.

Yang extra sweet ni penjual kata rasa macam gula putih.

Dua kotak ni masa live dia jual Rm30 free postage. Kalau tak harga dia mahal lagi.

Liza kata kalau Cuya berjaya dalam masa 100 hari cabaran ni Cuya dapat cash. Wohooo Ada hadiah tau. Tapi Liza pon ada cabaran dia. Dia kena turun 10kg dalam masa 100 hari.

Hah taktahu la tu dia boleh capai ke tak. Kalau dia berjaya, Cuya akan bagi komik Cuya pada dia. Hahahaha

Kita tengok nanti siapa berjaya. Sebab cabaran Cuya senang jer. And Cuya rasa sejak tak minum manis sangat Cuya ada inch loss la. Macam inci badan Cuya berkurangan. Taktahula Cuya silap tengok ke apa. Harapnya memang loss la. Hehehe


Kena belajar tak minum manis sangat. Dah berat Cuya susah nak turun.hai yoyo..
Muda2 lagi dah berisi. Ibu pulak asyik bising suruh kuruskan badan. Katanya kalau Cuya gemuk takde orang nakk. Yekeeeeee???


Hahahahaa

Till then,
Adios amigos 👋🏻 


Tuesday, October 7, 2025

Hadiah Giveaway Dah Sampai!

Assalamualaikum hello coconuts!

Bulan lepas Cuya ada join giveaway daripada blogger akak Notie. Alhamdulilah Cuya antara yang menang GA dia.

Akak Notie gunakan konsep siapa cepat dia dapat. So Cuya pon sepantas kilat tulis entri tu yang terpilih.


 


Alhamdulilah hadiah pon dah selamat sampai tadi siang. Laju je unboxing.


Dapat telekung travel guyss.
Warna telekung ni Cuya belum pernah ada.
Haritu memang teringin warna yang takde dalam koleksi, alhamdulilah dapat warna seakan hijau grey gitu.

Siap ada charms dekat zip dia. Comel gila

Alhamdulilah syukur. Terima kasih akak Notie. Semoga dimewahkan dengan rezeki melimpah ruah dan moga pahala berpanjangan. Aamin ya Rabb


Till then,
Adios amigos! 👋🏻 

Thursday, October 2, 2025

Shakshuka Masakan Timur Tengah


Assalamualaikum, Hello Coconut!

Kelapa kelapa kesayangan Cuya apa khabar? Hehe . Disebabkan tahap kerajinan Cuya malam ni baik, maka kita nak tulislah entri.

Apa apa pon sebelum tu marilah kita doakan perjuangan Global Sumud Flotilla semua berada dalam keadaan baik dan selamat. Semoga mereka semua dapat sampaikan bantuan untuk GAZA.

Dah ramai rakyat Malaysia ditahan Israel, moga mereka tidak di apa-apakan. Allah bersama mereka. Aamin


Harini, pagi pagi lagi Cuya dah bangun untuk masak Shakshuka. Cuma Cuya taktahu ni Shakshuka versi mana sebab dia ada banyak versi. Ada dari Itali, Mesir, Melayu pon ada. Marilah kita hentam sajalah labu. Ni first time Cuya nak masak Shakshuka


Bahan- bahan:

Telur x 4 biji
Satu tin tomato puree
1/2 Lada benggala
Cheese
Bawang Holland
Bawang putih
Secukup rasa
Garam
Serbuk paprika
Serbuk jintan putih
Parsley
Serbuk Lada Hitam



1) Masukkan  minyak zaitun, tunggu panas. Dan masukkan bawang holland , bawang putih yang dah dipotong
2) Masukkan lada benggala
3) Masukkan separuh tin tomato puree
4) Masukkan satu sudu kecil paprika dan satu sudu kecil jintan putih.
5) Masukkan secukup rasa dan garam
6) Masukkan 2 keping cheese
7) Masukkan air sedikit
8) Lepas dah masak kejap, buat lubang untuk masukkan telur. Tutup periuk sampai telur dah separuh masak.
9) Taburkan cheese dan parsley 

Siappp


Beginilah rupa Shakshuka versi Cuya 


Rasa dia masam2 manis. Masam daripada tomato , manisnya daripada lada benggala.

Cuya boleh terima rasa dia tapi ibu kata suruh tukar kepada ayam. Agaknya dia tak suka telur tu kot.

So nanti Cuya akan buat Shakshuka versi ayam lak.


Petang masak ayam masak merah ibu request. Memandangkan ayah pon nak berbuka.


So that's all

Till then, adios amigos!

Thursday, September 25, 2025

GA Mencari Saham Akhirat 2.0


NAK JOIN SILA TEKAN PADA GAMBAR


Syarat-syaratnya adalah seperti berikut. Tak susah lah kalau nak join.


1. Buat entry dengan gambar diatas dan letak link pada komen.

2. Macam biasa aku buat pat pat siku lipat siapa cepat dia dapat.

3. Sesuai untuk yang beragama Islam sahaja ye terutamanya perempuan. Kalau lelaki boleh join juga tapi aku bagi hadiah lain lah yang bersesuaian. Jadi orang perempuan dapat banyak tau.

4. Pemenang GA Mencari Saham Akhirat 1.0 di kecualikan daripada join. Tujuannya supaya lain orang boleh dapat juga. 



Hadiahnya adalah Telekung travel cotton polyester daripada wafiy collection. Ada 7 jenis color jadi ianya randum lah ye. Rezeki masing-masing.
















SEMOGA DIMURAHKAH REZEKI!


















Monday, September 22, 2025

Thursday, August 28, 2025

Kursus Pelbagai Frozen Food, Pembungkusan dan Perlabelan

Assalamualaikum, Hello Coconuts!

2 hari lepas Cuya dijemput Cikgu Mai untuk berkursus dibawah KEMAS. Disebabkan Cuya berkelapangan, so Cuya pon join.

Kursus ni berlangsung selama 2 hari berturut- turut.

KURSUS KEMAHIRAN JANGKA PENDEK ( KKJP)

KURSUS PELBAGAI FROZEN FOOD, PEMBUNGKUSAN DAN PERLABELAN

Anjuran : UNIT PENDIDIKAN KEMAHIRAN (PKEM) KEMAS PARLIMEN JASIN

TARIKH : 26 &27 OGOS 2025 ( SELASA DAN RABU)


Resipi makanan frozen food yang kami buat:

  1. Ubi Getuk
  2. Pulut panggang
  3. Popia big mac
  4. Pepes ayam


Pertama sekali minta maaf kalau gambar tak tersusun. Cuya cuma masukkan sebahagian gambar sahaja.



Pagi Selasa kami ada taklimat tentang pendaftaran bisnes secara Home based daripada pegawai teknologi makanan Puan Yun.


Belajar banyak perkara tentang makanan yang bersih dan selamat.

Perlabelan yang ada di pasaran pon ada maksud tertentu. Misalnya Jus Oren ada peratus tertentu yang perlu ada dalam kandungan jus.

Kalau kita beli aiskrim dan konfeksi ais pon lain tau kandungan creamer dia.
Selama ni semua benda kita panggil aiskrim.

Rupanya tak semua benda kita nampak ' aiskrim ' tu sebenarnya aiskrim. Faham tak? Hahaha




Cuya duduk depan sekali


Resipi pertama ubi getuk.


Nak frozenkan kenalah goreng kejap

 




Bahan- bahan ubi getuk :

1kg ubi kayu
1/2 biji kelapa parut
1 cawan gula
1-2 sudu besar tepung gandum
1sudu garam

Kita campur kan semua uli perlahan lahan.
Tepung letak last 

Tapi masa kami buat, kami guna 6 kg ubi sebab nak buat kuantiti banyak



Terjumpa 2 orang senior sekolah Cuya yang sama batch dengan abang Cuya

Kak Aina dan Kak Nurul




Nampak menyelerakan?






Sesi bergambar



Masak pulut panggang


Resipi pulut panggang



Satu satunya teruna dalam kursus ni.
Tapi makcik dalam kelas panggil dia anak dara. 🤣🤣

Dia tengah layurkan daun pisang



Inti pulut panggang



Next day kitaorang buat popia big mac


Resipi Popia Big Mac


Haritu kelas KEMAS hari Rabu pon Cuya dah belajar buat popia ni. Belajar dengan Cikgu Mai juga





Nak masak inti popia


Ni buat sos popia


Bergambar duluan tanda hadir hehe

Dah siap packing



Seterusnya buat pepes ayam



Resipi Pepes Ayam


Hasil selepas pembalutan pepes ayam




Cuya sedang memerhati dengan serius sebab meja dah penuh. Kita lak tak bawak pisau kuangkuangkuang 😂 


Ariff dengan seriousnya melayurkan daun pisang. Memang tugas hakiki dia. Hahaha



Mak mak sedang merewang.



Hasil selepas semuanya dah siap selama 2 hari.

Dah siap bungkus dan ada label







Cuya selfie dengan salah seorang peserta Hafiza namanya. Student yang mengisi masa lapang.

Yeyy boleh bawa balik frozen food secara percuma.

Cuya dah siap masak dahh



Last but not least, Cuya dapat penghormatan untuk memberi ucapan sebagai wakil peserta.

Kita dah hafal teks ucapan tapi teks ditambah, jadi terpaksa tengok kertas 😂 😂 

Ibu siap cakap, apalah budak degree bagi ucapan tengok teks. Nak wat cane, dah ada penambahan 😝


Alhamdulilah kursus berjalan dengan lancar. Syukur....


So sekarang Cuya cuma pergi kelas KEMAS hari Rabu jela. Macam2 dah masak.
Hari Isnin pon ada kelas KEMAS, tapi Cuya tak join. Dah bagi nama tapi diorang terlepas pandang agaknya.

Kalau tengok entri lama Cuya kan Cuya ada share pergi kelas masakan.

Pape pon Cuya enjoy kursus kalini walaupun penat kaki bagaikan nak tercabut 😂 
Maklumla kerja berdiri saja. Hehe

Moga ada rezeki untuk join lagi.

Till then, adios amigos!

Ps: Kita muda lagi, tapi dah bergaul dengan mak2 orang ingat kita dah tua . 🤣 Layankan jelaa


Baca juga : Masak Ayam Masak Korea kelas KEMAS





Followers