Thursday, August 28, 2025

Kursus Pelbagai Frozen Food, Pembungkusan dan Perlabelan

Assalamualaikum, Hello Coconuts!

2 hari lepas Cuya dijemput Cikgu Mai untuk berkursus dibawah KEMAS. Disebabkan Cuya berkelapangan, so Cuya pon join.

Kursus ni berlangsung selama 2 hari berturut- turut.

KURSUS KEMAHIRAN JANGKA PENDEK ( KKJP)

KURSUS PELBAGAI FROZEN FOOD, PEMBUNGKUSAN DAN PERLABELAN

Anjuran : UNIT PENDIDIKAN KEMAHIRAN (PKEM) KEMAS PARLIMEN JASIN

TARIKH : 26 &27 OGOS 2025 ( SELASA DAN RABU)


Resipi makanan frozen food yang kami buat:

  1. Ubi Getuk
  2. Pulut panggang
  3. Popia big mac
  4. Pepes ayam


Pertama sekali minta maaf kalau gambar tak tersusun. Cuya cuma masukkan sebahagian gambar sahaja.



Pagi Selasa kami ada taklimat tentang pendaftaran bisnes secara Home based daripada pegawai teknologi makanan Puan Yun.


Belajar banyak perkara tentang makanan yang bersih dan selamat.

Perlabelan yang ada di pasaran pon ada maksud tertentu. Misalnya Jus Oren ada peratus tertentu yang perlu ada dalam kandungan jus.

Kalau kita beli aiskrim dan konfeksi ais pon lain tau kandungan creamer dia.
Selama ni semua benda kita panggil aiskrim.

Rupanya tak semua benda kita nampak ' aiskrim ' tu sebenarnya aiskrim. Faham tak? Hahaha




Cuya duduk depan sekali


Resipi pertama ubi getuk.


Nak frozenkan kenalah goreng kejap

 




Bahan- bahan ubi getuk :

1kg ubi kayu
1/2 biji kelapa parut
1 cawan gula
1-2 sudu besar tepung gandum
1sudu garam

Kita campur kan semua uli perlahan lahan.
Tepung letak last 

Tapi masa kami buat, kami guna 6 kg ubi sebab nak buat kuantiti banyak



Terjumpa 2 orang senior sekolah Cuya yang sama batch dengan abang Cuya

Kak Aina dan Kak Nurul




Nampak menyelerakan?






Sesi bergambar



Masak pulut panggang


Resipi pulut panggang



Satu satunya teruna dalam kursus ni.
Tapi makcik dalam kelas panggil dia anak dara. 🤣🤣

Dia tengah layurkan daun pisang



Inti pulut panggang



Next day kitaorang buat popia big mac


Resipi Popia Big Mac


Haritu kelas KEMAS hari Rabu pon Cuya dah belajar buat popia ni. Belajar dengan Cikgu Mai juga





Nak masak inti popia


Ni buat sos popia


Bergambar duluan tanda hadir hehe

Dah siap packing



Seterusnya buat pepes ayam



Resipi Pepes Ayam


Hasil selepas pembalutan pepes ayam




Cuya sedang memerhati dengan serius sebab meja dah penuh. Kita lak tak bawak pisau kuangkuangkuang 😂 


Ariff dengan seriousnya melayurkan daun pisang. Memang tugas hakiki dia. Hahaha



Mak mak sedang merewang.



Hasil selepas semuanya dah siap selama 2 hari.

Dah siap bungkus dan ada label







Cuya selfie dengan salah seorang peserta Hafiza namanya. Student yang mengisi masa lapang.

Yeyy boleh bawa balik frozen food secara percuma.

Cuya dah siap masak dahh



Last but not least, Cuya dapat penghormatan untuk memberi ucapan sebagai wakil peserta.

Kita dah hafal teks ucapan tapi teks ditambah, jadi terpaksa tengok kertas 😂 😂 

Ibu siap cakap, apalah budak degree bagi ucapan tengok teks. Nak wat cane, dah ada penambahan 😝


Alhamdulilah kursus berjalan dengan lancar. Syukur....


So sekarang Cuya cuma pergi kelas KEMAS hari Rabu jela. Macam2 dah masak.
Hari Isnin pon ada kelas KEMAS, tapi Cuya tak join. Dah bagi nama tapi diorang terlepas pandang agaknya.

Kalau tengok entri lama Cuya kan Cuya ada share pergi kelas masakan.

Pape pon Cuya enjoy kursus kalini walaupun penat kaki bagaikan nak tercabut 😂 
Maklumla kerja berdiri saja. Hehe

Moga ada rezeki untuk join lagi.

Till then, adios amigos!

Ps: Kita muda lagi, tapi dah bergaul dengan mak2 orang ingat kita dah tua . 🤣 Layankan jelaa


Baca juga : Masak Ayam Masak Korea kelas KEMAS





Friday, August 22, 2025

Pajeri Mangga

Assalamualaikum, Hello Coconuts!


Rabu lepas kita belajar memasak Paceri Mangga. Biasa makan paceri nanas dengan terung, first time try mangga. Ikut kan ada tambahan resipi lagi, tapi sebab orang tak ramai tak jadi cikgu nak ajar. 

Resipi Paceri Mangga

Mangga pauh ( mangga apa apa pon boleh)
Serbuk kari ikan
Bawang putih 2 labu
Bawang merah 5 biji
Lada kering segenggam
Cili hidup
2 inci halia
3 sekawan
Serai 2 batang

1/2 bahan dihiris
1/2 bahan di blend + cili kering


Cara - cara

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis penumis ( 3 sekawan)
  3. Masukkan bahan hiris 
  4. Bila dah naik bau, masukkan bahan blender
  5. Tumis sehingga naik bau
  6. Masukkan buah mangga
  7. Masukkan santan
  8. Masukkan serbuk kari ikan
  9. Masukkan kerisik, gula merah dan gula pasir (agak2 je kalau nak manis letak lebih)
  10. Masukkan serai 2 batang yg dah titik dan cili hidup

Resipi ni boleh guna untuk nanas dan terung tapi kalau terung kena tambah asam keping.


Resipi ni kalau mak2 sesuai la pakai agak2 je. Hahaha.. Tak perlu nak strict sangat dalam memasak kan.


Dah siapp

Sedap tauuu
Boleh la try dekat rumah.
Tapi yang baca blog Cuya semua dah pro dahh

Heheh 

Till then adios amigos!

Popia Big Mac

Assalamualaikum, Hello Coconuts!

Sepatutnya entri harini dah buat seminggu sebelum Cuya ke Genting, tapi mungkin masa tu tak sempat atau kemalasan melanda.

Kelas memasak sebelum ni Cuya belajar masak Popia Big Mac.


Bahan2 dia

Kulit popiah
Daging kisar
Bawang Holland 
Bawang merah
Bawang putih
Timun
Lada hitam
Lada sulah
Garam
Cheese


Untuk sos Cuya amik resipi daripada Tiktok

Mayonis
Mustard
Sos tomato
Sos cili
Diced pickles 
Diced holland onion

Sos ni campurkan sahaja semuanya. Boleh je masukkan sos ni sekali dalam kulit popia kalau nak.

Kalau taknak jadi pencicah jela
Yang sos ni Cuya tak buat di kelas memasak tapi saja refer TikTok 






Bahan2 tadi lepas dah hiris ,semua masak ikut rasa kita nak. Jangan goreng cheese pulak. Cheese tu kita bubuh atas kulit popia.

Inti daging yg dh dimasak kita letak atas cheese dan gulung kulit popia tu.

Nak lekat kan kulit popia tu boleh gunakan tepung yg dicampur air.


Hasil lepas dah lipat


Hasil lepas goreng.
Memang sedappp


Haritu punya la teringin makan big mac, dapat jugak merasa. Makanan tengah trending.

Alhamdulilah..saja save resipi kat sini, mana tahu akan datang nak try buat.


Till then, adios amigos!





Followers