Monday, October 3, 2011

AQUA LOMO CAMERA & MACAROON'S CONTEST








Wah,we got an awesome giveaway here!







Here!




Erm..apa syarat2nya?


SYARAT-SYARAT
1) Feel free to follow my blog but ini bukan paksaan :) Bagi mereka yang tidak mahu follow my blog, make sure anda up to date dengan saya. Ia adalah kerana, misalnya, anda adalah pemenang, tetapi anda tidak tahu apa-apa so the present will be past to the other contestant.
2) Copy banner di atas dan link ke entry ne. Feel free to paste the banner above on your sidebar.
3) For Malaysian. But it's okay if blogger dari negara lain mahu menyertai peraduan ini TETAPI jika mereka menang, hadiah akan diberi through this virtual world only. Lelaki dan perempuan boleh menyertai peraduan ini.
4) Ia dibuka untuk laman web, blogger, and tumblr SAHAJA.


CARA UNTUK JOIN
1) Ia mempunyai dua choices. Anda boleh memilih sendiri. Pilihan pertama ialah nombor 2) dan pilihan kedua adalah nombor 3)
2) Reka apa2 cerita yang mempunyai hubungan dengan saya. Even anda tidak mengenali saya, it's okay, just create any story about me. It can be komedi, seram, sedih, gembira dan lain-lain.
3) ATAU membuat header untuk saya :) tajuknya mesti La Dolce Hanis Anasa.




Hadiah2nya?



THE PRESENTS

MAIN PRIZE - MACAROONS
MAIN PRIZE- AQUA LOMO CAMERA (click HERE for more info)
Fiqah Yassin - 3 winners
Nadhirah Izzati - 2 winners
Nanad Doodle - 2 winners
Nurul Syazwani - 4 winners
Banana's Shop - 2 winners
Cik Bulat - 3 winners
Miza's Prelove -
Butik Alesya -
Aida Assilah Azman - 2 winners
Syah Zahari - 3 winners
Sakuraneia Iyako - 2 winners
Amni Nizzatul Alia - 1 winner (boys only)
Farah Amiera - 1 winner
Alia Azmi - 2 winners
Nadhirah Amalina - 3 winners
Siti Nor Azera - 5 winners
Nurul Jannah Sajidah - 1 winner
Nana Kementot - 2 winners
Qjey & Nina's Blog - 3 winners
Mohd Amin Aizuddin - 1winner
Ienaz Alia - 3 winners
Izyan Nazirah - 2 winners


Terbaiklah!!!!! >_<



Saya nak join pilihan kedua iaitu mereka cerita untuk Hanis Anasa




.
.
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.
.
.







Hai semua.Aku Nasuha.Hari ni,aku nak cerita sikit mengenai sahabat baik aku Hanis Anasa.
Korang memang takkan jangka perwatakkan dia kalau korang pandang muka.Dia seorang yang berkulit putih,cantik tinggi....Pokoknya sempurna deh!


Inilah dia.Kan betul aku cakap,dia memang tak boleh dijangka.Kalau korang nak tahu,dia ni sememangnya tomboy sejak kecil lagi.Maklumlah,Hanis merupakan satu-satunya anak perempuan Aunty Lela dengan Uncle Zali.Aku dengan dia ada hubungan sepupu.Mak dia dengan mak aku adik beradik.Hanis takde banyak kawan.Setahu aku,aku saja kawan paling rapat yang dia pernah ada.Hubungan kami ibarat isi dengan kuku.Dimana ada aku,Hanis pasti ada.Dah macam adik beradik sendiri.

Disebabkan kami berdua memang rapat,kitaorang selalu kongsi rahsia. :] Tentang apa yang dia suka,tentang apa yang aku tak suka,macam-macamlah!




Hanis paling tak suka pakai dress,t-shirt pink,baju kurung apa lagi!Pernah satu hari dulu,masa abang aku berkahwin,puas aku dengan Aunty Lela pujuk Hanis untuk memakai baju yang dah ditempah khas sempena perkahwinan abang.Tapi dia tetap tak nak.Las2,dia pakai t-shirt lengan pendek dengan jean.Sebijik macam lelaki!Herm....lantak kaulah Hanis!




Lagi satu,Hanis paling benci dengan perempuan gedik.Sebab tulah dia selalu nasihatkan aku supaya tak payah nak mengada-ngada nak ada pakwe ni.

"Nasuha,hang ingat pesan aku ni.Tok usahle hang duk pi cari jantan-jantan dekat luar sane tu.Bukan boleh pakai pun!Las2 nanti hang jugak kene tinggal."

Yalah Hanis,cek ingat pesan hang.Hah,itu tentang apa yang Hanis tak suka.Macam mana pula tentang apa yang dia suka??



Dia paling suka t-shirt warna hitam dan gelap.Seluar pendek,kasut sport..ala..semua yang pakaian lelaki!Paling benci dengan kasut tinggi.Hanis ni,perangai dia tak ubah macam lelaki tulen.Tulah,ni mesti kes Aunty Lela dengan Uncle Zali duk manjakan dia.Nasiblah cek ni ada tau jadi kawan hang,kalau tak...haish...tak tahu apa nak akan jadi dengan hang.Hanis ni dia memang tak reti nak main barbie doll macam budak perempuan suka main.Nak tahu tak apa favourite game dia?



Skateboard!Kata dia nak nampak macho.'Macho' le sangat kan?!


Apa yang Hanis suka atau tak suka itu dah tak penting dah.Yang penting sekarang ni,cek nak cerita kat hangpa semua yang duk baca apa cek taip ni.Kan cek dah cite tadi yang si Hanis ni memang takde kawan baik kecuali aku kan?Tapi,dia ada musuh ketat tau!Kalau jumpa je tak sah kalau tak bergaduh.Si Hairi tulah sapo lagi?Hairi selalu cari pasal nak cari gaduh dengan Hanis.Kadang-kadang aku ada rasa macam ada something tak kena je dengan mamat ni.Orang tak buat kacau,dia pulak yang cari pasal.




"Oi pendek!" panggil Hanis.
"Siapa pendek?Kau lah pendek!Eee....budak tomboy!"


"Apa kau kata?!Siapa yang tomboy?!"Hanis meluru ke arah Hairi.Sepantas kilat Hanis memijak kaki Hairi.
"Aduh,siap ko tomboy!"



Hairi VERSUS Hanis.

Siapakah bakal menjadi juara?
Cewah,macam ada pertarungan besar pulak.
Tak pasal-pasal diorang berdua ni mencipta sejarah nak adakan Perang Ketiga.
Hanis..hanis..



Nasib baiklah Aunty Lela sempat halang diorang daripada bergaduh

"Korang berdua ni,kalau jumpa je gaduh.Kalau jumpa je gaduh.Tak boleh ke kalau kamu berdua berbaik-baik?Aman sikit dunia"

"Tak ingin!" laung Hanis

"Aku dua kali ganda tak naklah tomboy!"jerit Hairi

"Eee...........!!!Dasar pendek!"

"Tomboy!"

"Pendek!!!!"

"Tomboy!"

"Sudah2,Hairi pergi balik.Kalau tak,Aunty kahwinkan kamu berdua hari ni juga.Umur macam kamu berdua ni dah boleh kahwin dah.Nak tak?"

"EEE....!Simpang malaikat 44 lah.Saya balik dulu Aunty!"Hairi memecutkan diri sepantas kilat.Tak boleh dibayang olehnya kalau dapat isteri garang bak harimau seperti Hanis.

"Mama!Siapa nak kahwin dengan si pendek tu?Ish.Geli je!"kata Hanis kepada Aunty Lela

"Yalah,kalau kamu dua asyik bergaduh je,sampai masa nanti mesti kahwin."

"Mama!!"

Aunty Lela hanya tersenyum.




Beberapa tahun sudah berlalu,Hanis dah mendapat ijazah di Universiti tempatan yang terkenal.Hairi pula sudah melanjutkan pelajaran ke luar negara.Maklumlah,orang pandailah katakan.Tapi apa yang bestnya,Hanis kini bukannya minah tomboy seperti dulu.Sekarang ni.....pewit!!Lelaki kalau pandang tak berkelip matalah! >_< Dan mula bertudung dah sekarang.Bersyukur sangat2 melihat perubahan dia.Dah jadi anak dara tulen.heheh...



Hairi pun apa kurangnya,makin segak sejak pulang dari luar negara.


Sedang Aunty Lela sekeluarga sedang menikmati minum petang di taman belakang rumahnya,

"Assalamualaikum Lela!"
"Eh,kau Zah.Bila balik?"tanya Aunty Lela kepada Makcik Zakiah.Sudah lama Makcik Zakiah tak pulang ke tanah air sejak menetap dia London.
"Eh,Hanis ke ni?"tanya Makcik Zakiah sebaik sahaja melihat gadis yang sedang duduk bersebelahan Uncle Zali.
"Herm..."senyum Hanis.

Hairi yang berada di sebelah Makcik Zakaih terpegun melihat kecantikkan Hanis.Dia tak pernah sangka Hanis akan secantik itu sekiranya bertudung.Terpaku seketika dibuatnya.Hanis yang terlihat Hairi memandangnya berasa malu tiba-tiba.Dia tak tahu yang lelaki tersebut ialah Hairi.Tiba-tiba Hairi mendekati Hanis.


"Hai tomboy.Apa khabar?"

"Huh??Hairi ?"

"Herm yalah siapa lagi mamat kacak yang awak kenal melainkan saya?"

Hanis terdiam.Dia berasa malu.Entah kenapa sebaik melihat Hairi dia berasa seperti ingin menangis.Mungkin kerana terlalu rindukan Hairi walaupun sejak kecil lagi mereka selalu bergaduh.

"Hanis meh leh minum sekali.Ajak Hairi sekali"Panggil Aunty Lela.

Hairi duduk bersebelahan dengan Hanis.

Kemudian dia berbisik perlahan ke telinga Hanis

"Awak nak tahu sesuatu?"

Eh..Tak pernah pula dia berawak2 sebelum ni.Ish..relax Hanis relax!

"Apa dia?"

"Hanis makin comel dan cantik"

Hanis terpaku.Pipi dia menjadi merah sebaik sahaja Hairi berkata sedemikian kepada dia.

"Awakpun makin kacak"kata Hanis sambil tersenyum manis menampakkan gigi putihnya yang lurus

Ketika itu sekali lagi Hairi terpegun dengan Hanis.Rasanya ada orang dah jauth cinta! >_<

Mungkin Hairi dan Hanis ditakdirkan untuk bersama?


Takde siapa yang tahu melainkan kalau aku sambung cerita.







Terima kasih kepada anda yang sudi membaca!

Terima kasih kerna sudi membaca
mOga hari anda brtambah ceria,
kalau suka cakaplah suka,
jadikanlah saya pemenang utama!
>-<



Terima kasih penganjur GA!


1 comment:

Hanis said...

Woaa dihiasi dengan komik yang menarik
! ^_____^ Hihi thumbs up ! (Y) Thanks for joining my contest :)