Monday, May 26, 2025

Masak-masak makan-makan

Assalamualaikum Hello Coconuts!

Apa punya tajuk daa harini. Hentam sajalah labu. Nak cerita pasal masak memasak. Lepas masak mesti kita makan memakan lak 😂 

Ni cerita semalam dan harini, kita gabung je satu entri. Moga seketul Cuya rajin tulis entri. Aamin.

Bukan senang nak konsisten menulis kan. Dulu Cuya tak aktif sangat pon sebab mood selalu kelaut. So blogging sekarang untuk masa lapang jer. Kadang Cuya tak post sangat hari-hari.


Semalam Cuya dan ibu masak daging sambal. Sama2 memasak, biar cepat siap.
Bersatu teguh bercerai roboh...tiberrr

Makan dengan kicap Habhal memang sedap do'oh.

Teringat kak ipar cakap pasal abang Cuya. Masak apa2 je mesti nak letak kicap dalam nasi. Kicap tak tinggal. 😂 

Agaknya abang dah biasa makan kicap dekat rumah dari dulu. Tak lengkap takde kicap.


Cuya minum kopi radix.
Kopi ni takdela selalu ad kat rumah.
Kalau ad Cuya minum je. Memang keluarkan angin dalam badan. Mesti terkentut selalu.



Harini masak ayam sup tapi takde sup bunjut.


Resipi

Ketulan ayam potong
Sayur brokoli dan kubis
Cili satu ketul
Bawang merah
Bawang putih
Garam
Secukup rasa


Lepastu pandai2 la korang masak. Malas den nak nulis cara2 dia 😂 😂 

Hidup ni simple! Jangan nyusahkan diri. Kekeke
Ala pembaca blog Cuya rata2 semuanya mak mak yang pandai memasak.

Saya ni noobies kubis je bab memasak.
Memasak boleh, tapi tidaklah hebat.

Saya masih banyak lagi nak belajar.

Tunjuk ajar ku siput sedut!!
(Tunjuk ajarku sifu!)


Korang pandai memasak tak?


25 comments:

  1. Takpe…pelan2 kayuh bab belajar masak ni. Ammi pun dh umo byk gini blm pro masak. Kadang2 goreng telur dadar pun tak jadi bulat cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa takde yang sempurna
      Janji anak2 merasa air tangan mak

      Delete
  2. Sama mcm husband Akk, suka makan nasi letak kicap :D
    Takpe Cuya, janji rajin nak belajar & mencuba. Lama² nanti sampai la level 'campak²' je 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah... Moga seketul Cuya rajin nak memasak heee

      Delete
  3. Mengancam daging sambal cuya tu..
    Sha lama dah tak minum Radix.. Kalau tak dulu selalu ja minum sebab arwah abah suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ad kenangan ya bersama arwah abah akk..
      Ni pon Cuya minum sebab ibu ayah minum

      Delete
  4. ada jugak org mkn mst ada sos... hehehe... mcm² ragam kan..

    ada masak ada post di blog, ada bekal ada post diblog, senang je nak update blog... hehehe... kita kan santaiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah ad jugk kn hahaha
      Tula.. Cuya kadang lupa nk update bab masakkan sebab masak tk selalu hoho

      Delete
  5. Nampak sedap daging sambal tu, btw kalau berkelapangan boleh singgah ke https://syazwantahir.blogspot.com/ , baru aktif blogging balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih singgah. Nanti Cuya singgah ya

      Delete
  6. masak makan kenyang kan Cuya, Alhamdulillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah syukur
      Tak pernah tak kenyang

      Delete
  7. Bahan masak tak cukup takpe janji ada kerajianan, kan.
    Kita campak campak je, janji siap.
    Time makan, rasa jugak kesedapannya.

    ReplyDelete
  8. Ok sesangat ni, Cuya. Akak dulu belum kawin, tahu masak nasi dan goreng telur je. Lain, hampeh. Lepas kahwin baru belajar masak lauk pauk ni. Kita sendiri makan, masak apa-apa pun, puas hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah kahwin dah pro kan
      Cuya belajar slow2... Asal boleh je.. Janji ada basic

      Delete
  9. ni sepesen warga penduduk rumah akak, masakla berkuah ke, bercrispy ke, kicap is wajib.
    masak best jika cukup bahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha

      Ya kalau cukup bahan lgi sedap masakan. Sedangkan tk cukup bahan pon sedap haha

      Delete
  10. Uniknya design kat sudu tu? Ada dia tulis?

    ReplyDelete
  11. Daging masak sambal, menu yang jarang orang masak. Menarik jugak tu. Kita ni kalau daging mesti nak masak kicap ke, masak lemak cili api. Lain kali boleh menyambal pulak. Tak pandai masak takpe Cuya, yang penting rajin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuya kat rumah jarang masak daging... Biasa ayam dgn ikan je

      Masak lemak kuning tu selalu jugk buat

      Tula moga seketul Cuya rajin memasak dan membantu ibu

      Delete
  12. Kopi radix tuh campuran apa Cuya, bisa mengeluarkan angin nampaknya yaaa 😄.

    Saya nih, memasak bukan hobi, tp Krn terpaksa 😂. Duluuuu ada asisten masak, pandai dan sedap masakan dia. Resign pulaaaa. Asisten kedua tak pandai masak, tp pandai urus rumah.

    Saya coba pakai catering harian. Tp lama2 masakannya JD tak sedap. Ya sudahlah, drpada Oening, saya belajar masak, tp hanya yg gampang dan cepat. Tak nak masak yg banyak rempah, banyak step, habis waktu nanti 🤣.

    Kalo memang teringin kari ayam misalnya, atau rendang, tinggal saya beli dari restoran Padang 🤭

    ReplyDelete

Followers