Sunday, August 19, 2018

Hobi Zaman Kanak-kanak Sehingga Dewasa

Assalamualaikum..


Hari ni rajin pula nak buat entri.Berkenaan hobi.Wujud tak manusia yang tiada hobi walaupun sekecil-kecil cili padi?Mesti ada punya!Secara semula jadi manusia pasti akan terpengaruh dengan persekitaran dan membentuk hobi dalam diri.Kadang-kadang ianya berlaku tanpa kita sedar.

Saya ada a few hobi masa kanak-kanak.

1)KUMPUL SETEM MALAYSIA

Macam Cuya,semasa saya kanak-kanak saya suka kumpul setem,disebabkan terpengaruh tengok apa tak pasti =P  .Tapi lama kelamaan terkubur hobi tu.Kadang-kadang setem sama je yang saya jumpul.Entah mana saya campak buku setem saya.

Tak silap saya,dekat Melaka ada satu muzium setem,tak tahu adalagi ke tak.I wish i could go there,pernah ke tak ek saya pergi? lupa sudah....


2)KUMPUL KEYCHAIN

Dulu sangat obses dengan keychain.Tak tahu kenapa,tapi takdelah kumpul sampai beratus....berpuluh sampai la..daripada harga mahal sampai yang murah-murah.Yang mahal family bagi,yang murah kita beli..heheh.klise sangatkan hobi seketul Cuya ni kan?


3)KUMPUL DUIT LUAR DAN DALAM NEGARA

Oh this one is my favourite cause i enjoying myself to collect money from around the world.Ceh...speaking kau... >_< .Tapi ini serious guys,i love seeing money...mata duitan gitu..heheh takdelah...saya suka akan keunikan setiap duit yang dicetak walaupun bukan saya yang pergi outstation.Sob..sob....Y_Y



Dan paling best sekali,saya ada collect salah satu syiling yang rare.Ada 10k sahaja dicetak.Wuuu..so lucky.Tu hasil giveaway saya join.Alhamdulillah..



Diskripsi di belakang kad syiling.


Sampai saya tanya ayah saya...apa nak buat dengan duit ni?Dia suruh simpan mana tahu boleh jual in future...i wonder,ada ke collector money.Banyak jumpa kat insta je,,,yang duk spam tu "Hello i am money collector..bla bla..." hehehe tu scammer tu..

4)KUMPUL NOVEL DAN KOMIK

Hah....ni feveret all the time.Alhamdulillah saya suka membaca sejak kecil lagi...tak tahulah sape ajar.Parent la kot?Sebab kecik2 ibu ayah belikan buku lagu english....ala...yang lagu humpty dumpty,Mary had a little lamb..bla bla....hehehe Mungkin start dari situ lah agaknya... :P


Sekarang ni,semua hobi ni dah kurang diamalkan firstly,orang dah tak pakai stem.Second,keychain dah malas nak beli.Third,tak jalan luar negara.Lastly,duit takde plus ibu marah beli buku sebab dah takde tempat nak letak.Semak kataya!Hahaha








Sebahagian novel,ada lagi dalam kotak and beg.

sebahagian komik...ada lagi dalam kotak but komik tak banyak macam novel.


Dulu rajin baca novel remaja terbitan PTS.Memang feveret all time PTS ni...sampai masuk pertandingan...menang hadiah novel...takkan saya lupakan..heheh what a sweet memories .Rasa macam nak jual balik buku2 ni..tapi tak tau pada siapa...haish

So here are my hobbies,what about you?Kongsikan di komen di bawah ya :D

18 comments:

  1. Hahaha ika pun ada minat kumpul keychain dgn buku haha. Normal kan hobi kita hahaha.

    ika datang singgah sini. https://ikashoid.blogspot.com/2018/08/book-haul-august.html

    ReplyDelete
  2. Wah! Hebat hobi cuya tu kan? Kalau dpt teruskan sampai dewasa alangkah bagusnya! 😊

    ReplyDelete
  3. Memang normal seseorang mempunyai hobi yang tersendiri.. Macam akak pulak, hobi akak daripada kecik sampai besar baca komik Doraemon especially masa nak makan.. sambil makan sambil mengadap komik tue.. Selain daripada menulis jurnal dalam blog, akak memang ada satu buku jurnal untuk catatan harian akak... Tapi sayang jurnal akak yang lama-lama tue akak bakar setelah habis tahun tersebut.. huhu

    ReplyDelete
  4. SALAM BLOGGER...

    HOBI INI PASTI ADA NILAINYA SUATU HARI NANTI...

    ReplyDelete
  5. salam kenal cuya.... banyaknya hobi cuya dr kecil hingga kini... akak dh hilang hobi masa kecil dulu.... hehe.... blogging la kot hobi skang ni

    ReplyDelete
  6. Kumpul setem tu sep sikit.. AKak dulu siap ada buku.. masa zaman sekolahlah.. siap ada penpal.. tapi lepas pindah randah tak tahu mana pergi..

    Hobi yang sampai sekarang masih buat baca buku.. Dari membaca ini akak pernah kumpul majalah Gempak, Utopia dan komik keluaran gempakstarz tapi lepas tu jual sebab semak ya amat dan pemikiran dah dewasa.. (konon.. tapi still baca komik sebenarnya..)
    Sekarang akak mula mengumpul buku dan novel pula.. Cumanya sekat-sekat jugalah sebab duk kuarters kerajaan kan.. Karang nak pindah jenuh nak punggah..

    ReplyDelete
  7. Salam kenal cuya. Banyak juga hobi cuya yer. Akak pulak minat kumpul novel dengan fridge magnet je buat masa ni.

    ReplyDelete
  8. wahhhh rajinnya mengumpul! So far tak rajin nak kumpul pape lagi cuma bilik je la penuh dengan buku. Penat hadap laptop, tarik buku la baca

    ReplyDelete
  9. hobi saya hanya kumpul buku. Buku tu termasuklah novel. cuma komik saya tak suka kumpul dan beli. kalau nak baca pinjam kawan je. hehe

    ReplyDelete
  10. hobi kat atas semua rare dah sekarang nih hemm.

    ReplyDelete
  11. Bila tengok duit kertas lama tu memang nostalgia. Kak Feni singgah sini.

    ReplyDelete
  12. Saya dulu suka kumpul setem, tiket bas dan kadfon. Sekarang dah tak aktif sebab kekangan masa sejak berkeluarga. Semua item tu masih saya simpan sampai sekarang. Hobi skrg cuma membaca shj.

    ReplyDelete
  13. Semua hobi awak tu sama dengan saya lah! Tapi masa kecil je, dah besar ni hobi membaca dengan main henset je kot :P

    ReplyDelete
  14. Hai,sis.komik tubuh manusia jual tk??

    ReplyDelete
  15. Gadis lolipop & My Angel lamanya tak tgok huhu T-T dulu baca kat library saja

    ReplyDelete