Assalamualaikum, Hello Coconut!
Kelapa kelapa kesayangan Cuya apa khabar? Hehe . Disebabkan tahap kerajinan Cuya malam ni baik, maka kita nak tulislah entri.
Apa apa pon sebelum tu marilah kita doakan perjuangan Global Sumud Flotilla semua berada dalam keadaan baik dan selamat. Semoga mereka semua dapat sampaikan bantuan untuk GAZA.
Dah ramai rakyat Malaysia ditahan Israel, moga mereka tidak di apa-apakan. Allah bersama mereka. Aamin
Harini, pagi pagi lagi Cuya dah bangun untuk masak Shakshuka. Cuma Cuya taktahu ni Shakshuka versi mana sebab dia ada banyak versi. Ada dari Itali, Mesir, Melayu pon ada. Marilah kita hentam sajalah labu. Ni first time Cuya nak masak Shakshuka
Bahan- bahan:
Telur x 4 biji
Satu tin tomato puree
1/2 Lada benggala
Cheese
Bawang Holland
Bawang putih
Secukup rasa
Garam
Serbuk paprika
Serbuk jintan putih
Parsley
Serbuk Lada Hitam
1) Masukkan minyak zaitun, tunggu panas. Dan masukkan bawang holland , bawang putih yang dah dipotong
2) Masukkan lada benggala
3) Masukkan separuh tin tomato puree
4) Masukkan satu sudu kecil paprika dan satu sudu kecil jintan putih.
5) Masukkan secukup rasa dan garam
6) Masukkan 2 keping cheese
7) Masukkan air sedikit
8) Lepas dah masak kejap, buat lubang untuk masukkan telur. Tutup periuk sampai telur dah separuh masak.
9) Taburkan cheese dan parsley
Siappp
Beginilah rupa Shakshuka versi Cuya
Rasa dia masam2 manis. Masam daripada tomato , manisnya daripada lada benggala.
Cuya boleh terima rasa dia tapi ibu kata suruh tukar kepada ayam. Agaknya dia tak suka telur tu kot.
So nanti Cuya akan buat Shakshuka versi ayam lak.
Petang masak ayam masak merah ibu request. Memandangkan ayah pon nak berbuka.
So that's all
Till then, adios amigos!

No comments:
Post a Comment