Pages

Wednesday, May 6, 2026

Allah Tak Beri Apa Kamu Mahu Tapi Apa Kamu Perlu

Allah tak beri apa yang kita mahu, tapi Allah beri apa yang kita perlu.

Kadang-kadang kita rasa kecewa bila apa yang kita nak sangat, tak menjadi. Kita dah usaha, dah berdoa, tapi tetap tak dapat. Kita tertanya-tanya kenapa Allah tak makbulkan apa yang kita minta.

Sebenarnya Allah bukan tak dengar. Tapi Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Kita sebagai manusia hanya nampak apa yang kita nak sekarang, tapi kita tak tahu apa yang akan berlaku di masa depan.

Ada perkara yang kita kejar bersungguh-sungguh, tapi kalau kita dapat, mungkin ia bukan baik untuk kita. Mungkin kita jadi lalai, mungkin kita terluka, atau mungkin ia membawa masalah yang lebih besar. Sebab itu Allah tak beri.

Dan ada juga perkara yang kita tak pernah minta, tapi Allah beri dalam hidup kita. Kadang-kadang dalam bentuk ujian, kadang-kadang dalam bentuk kesusahan. Tapi sebenarnya, itulah yang kita perlukan untuk jadi lebih kuat dan lebih dekat dengan Allah.

Tak semua yang kita nak di dunia ini kita akan dapat. Dunia bukan tempat untuk memenuhi semua keinginan. Dunia adalah tempat ujian.

Bila sesuatu tak menjadi, cuba fikir apa yang Allah nak ajar kita. Mungkin tentang sabar, mungkin tentang redha, mungkin tentang percaya pada perancangan-Nya.

Percayalah, Allah tak pernah sia-siakan doa kita. Sama ada Dia beri apa yang kita minta, atau Dia gantikan dengan sesuatu yang lebih baik, atau Dia simpan sebagai ganjaran di akhirat.

Jadi bila kita tak dapat apa yang kita nak, itu bukan bermakna Allah tak sayang. Tapi itu tanda Allah lebih tahu apa yang kita perlukan dalam hidup kita.


12 comments:

  1. InsyaAllah.. Semoga yang baik baik sahaja buat Cuya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamin ya rabb. Terima kasih kak atas doanya

      Delete
  2. Terima kasih atas peringatan tu Cuya 🫢🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. πŸ€—πŸ€—πŸ€—❤️❤️

      Delete
  3. Kadang2 kita rasa kita ready utk sesuatu benda, tpi Allah tahu apa yg terbaik utk kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Allah lagi tahu apa yang kita tak tahu. Yakin dengan jalan yang ditulis Allah untuk kita, semuanya yang terbaik buat kita

      Delete
  4. Setujuuuu Cuya. Kadang kan hikmah suatu kejadian itu baru bertahun2 nanti akan terjawab. Kita sering anggab Allah tak sayang kita sebab doa tak terkabul, pdhl Allah tahu yg terbaik. Saya dah beberapa kali mengalami, saat doa saya tak dikabulkan, lalu saya marah, ternyata jawaban kenapa doa tak terkabul, saya dapat 2 tahun kemudian. Menyesal Krn berburuk sangka .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaa jadi harus terus bersangka baik dengan Allah kan
      Allah lagi tahu apa yang kita tak tahu. Yakin dengan kuasa Allah inshallah semuanya bakal baik2 saja

      Delete
  5. Kadang Allah tunda apa yang kita perlu untuk uji kesabaran kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Allah tak bagi dalam bentuk kita nak. Tapi Allah bagi dalam bentuk kita perlu

      Delete
  6. indeed! yg penting, always be thankful and count our blessings

    ReplyDelete