Pages

Friday, August 22, 2025

Popia Big Mac

Assalamualaikum, Hello Coconuts!

Sepatutnya entri harini dah buat seminggu sebelum Cuya ke Genting, tapi mungkin masa tu tak sempat atau kemalasan melanda.

Kelas memasak sebelum ni Cuya belajar masak Popia Big Mac.


Bahan2 dia

Kulit popiah
Daging kisar
Bawang Holland 
Bawang merah
Bawang putih
Timun
Lada hitam
Lada sulah
Garam
Cheese


Untuk sos Cuya amik resipi daripada Tiktok

Mayonis
Mustard
Sos tomato
Sos cili
Diced pickles 
Diced holland onion

Sos ni campurkan sahaja semuanya. Boleh je masukkan sos ni sekali dalam kulit popia kalau nak.

Kalau taknak jadi pencicah jela
Yang sos ni Cuya tak buat di kelas memasak tapi saja refer TikTok 






Bahan2 tadi lepas dah hiris ,semua masak ikut rasa kita nak. Jangan goreng cheese pulak. Cheese tu kita bubuh atas kulit popia.

Inti daging yg dh dimasak kita letak atas cheese dan gulung kulit popia tu.

Nak lekat kan kulit popia tu boleh gunakan tepung yg dicampur air.


Hasil lepas dah lipat


Hasil lepas goreng.
Memang sedappp


Haritu punya la teringin makan big mac, dapat jugak merasa. Makanan tengah trending.

Alhamdulilah..saja save resipi kat sini, mana tahu akan datang nak try buat.


Till then, adios amigos!





14 comments:

  1. Akak buat jugak bulan puasa hari tu. Puas makan memang sedap.

    ReplyDelete
  2. puas hati Cuya kan buat sendiri isi inti padat2 hehe :)

    ReplyDelete
  3. dap nya cuya. da lama xmakan . selalu mak order dkt kawan dia. yg frozen HAHHA. dah buat cm males

    ReplyDelete
    Replies
    1. Order pon best, lagi senang tkyah susah2 fikir hahaah

      Delete
  4. Pengen nak buat. Kebetulan masih ada kulit lumpia. Drpd tak terpakai kan , better buat popiah 😍

    ReplyDelete
  5. sedap popiah ni. kalau nak beli kat luar mahal benarr. puashati dpt buat sendiri
    ni pestime tgok orang buat guna ayam, selalu guna daging :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah biasa daging, tu yg resipi atas tulis daging. Tapi guna ayam pon sedap

      Delete
  6. Tengok pun dah nampak sedappppp.... terima kasih berkongsi resepi cuya :D

    ReplyDelete