Pages

Sunday, January 12, 2025

Sambal Tok Tok

Malam-malam ni masak untuk ibu dan ayah berpuasa esok harinya.

Jaranglah masak memalam gini. Demi ibu dan ayah, kita gigihkan !



Bahan-bahan:

Cili padi secukupnya
Cili hijau hidup 1 ketul
Bawang merah satu biji
Bawang putih 3 ulas
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Limau 1 biji
Ikan bilis sesuka hati haha



Blendkan bawang dan cili.


Goreng ikan bilis dengan sudip Hello Kitty. Mesti Hello Kitty, tak boleh Doraemon atau Pokemon.


Lepastu masukkan semua bahan blend. 
Last sekali baru masuk garam, gula dan perahan limau.


Limau sebiji yang dipotong


Tadaaaa .Dah siap.

Senang je resipi sebab Cuya tak buat sambal garing. So masukkan je semua sekali arung senang.

Makan dengan nasi putih panas memang ngammmmm




12 comments:

  1. Makan dengan nasi panas² sedap ni.. Tambah telur goyang.

    ReplyDelete
  2. Bagusnya Cuya masak awal...
    Selamat berpuasa utk Ibu ayah 🌹

    ReplyDelete
  3. lama tak singgah..header da bertukar wajah..uishhh macam menarik weh..nk cuba la buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru saja bertukar semalam.. hahahah
      Boleh, silalah cuba tapi resipi pakai agak2 je

      Delete
  4. Tak pernah buat sambal macam ni. Kalau kat Sarawak pun ada sambal ikan bilis. Tak tahu pula resipinya sebab adik ipar akak orang sarawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try sebab simple je resipi. Oh Sarawak punya sambal taktahu cane rupa

      Delete
  5. Comel je sudip dia. :)
    Bahaya sambal Cuya ni, boleh tambah nasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadiah giveaway hehe.... tula sambal kalau makan dgn nasi memang sedapp

      Delete
  6. Ini lauk buat gagal diet, huh!

    ReplyDelete
  7. nampak simple je sambal ni. tapiiiiiiii memang terangkatttt....

    ReplyDelete