Pages

Thursday, January 4, 2024

Ayam Masak Tomato Kicap


Assalamulaikum, Hello Coconuts!

Cuya selalu singgah blog orang lain, mesti diorang share diorang masak apa. Cuya ni pulak tak rajin nak share bab memasak sebab malas nak tulis entri. Hah ni lah masalahnya penyakit M.

Lagipon Cuya kalau memasak pon bukan lah sehebat akak2 blogger lain. Setakat noobies macam saya ni, apalah sangat skill memasak. Hahhaah  Tu yang malas nak menunjuk yang kita pon tahu memasak.

Tapi takpela, harini kita sharelah jugak supaya lebih banyak entri tertulis dalam blog.



Ayam Masak Tomato Kicap

Bahan-bahan:

Ayam beberapa ketul
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan
Serbuk kunyit
Garam

Bahan tumis:

Bawang merah
bawang putih
Halia
Cili blend
Sos tomato
Kicap manis

SEMUA BAHAN NI PAKAI AGAK2 JE. ( Mak2 kan suka pakai agak2 je πŸ˜‚πŸ˜‚)

1) Campurkan ayam dengan serbuk jintan,ketumbar,kunyit dan garam secukupnya.
2) Lepas tu panggang ayam tu supaya ayam tu masak dengan lembut

*Sori takde gambar.. hahahah


 
Panaskan minyak.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk



Lepas bahan tumis tu dah naik bau, masukkan cili blend. Masak sampai pecah minyak dan warna cili dan gelap sikit. Lepas dah kering sikit masukkan air kosong sedikit.

Kemudian masukkan sos tomato dan kicap secukupnya. Pandai-pandailah rasa ya. HAHA


Volla! Siap dah...

Kita tak masukkan garam sebab pada ayam dah ada garam. Kicap pon masin sudah.


Cuya kalau masak ikut suka je, takde pon resipi yang sebenar-benarnya. Mak-mak kan pakai agak2 masak ikut instict. Tipikal mak-mak. Hhehehehe]


Nanti korang cubalah resipi ni. Simple aje resipinya wakk... tapi sedap! *Ceh puji diri sendiri








26 comments:

  1. Ya Allah dia keluar ayam tomato pulakkk..dugaannπŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhahaha...sabar eh cikgu..
      Pergilah makan dulu sebelum baca blog XD

      Delete
  2. Sedap sedap... Ni makan nasi panas2 pak mertua kat sebelah pun tak perasan ni hahahhaah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhahhaa...betul2, pandang pinggan penuh lauk je

      Delete
  3. saya baca ayam kicap lepas tu pelik kenapa warna macam sos ahhaha salah baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia memang keliru sikit nama masakannya..
      dia kicap campur cili blend dan tomato sos

      Delete
  4. rajinnyer anak dara cuya ni., mesti sedap kannn., nyumm2

    ReplyDelete
  5. Sedap ni, tengok pun tau...
    Well done Cuya πŸ‘

    ReplyDelete
  6. mak-mak mmg mcm tu cuya... main anggar je bila nk tumis tu... bila sendiri dah reti masak br tau mmg susah nk explain kat org.. hehehe

    ReplyDelete
  7. ni makan dengan nasi minyak pun sedap ni Cuya

    ReplyDelete
  8. tgh hari nnt tlg hantar ya lauk ni ke opis sy hahahhhahahaha #gurauje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai ai chip! Hahahaha.. klo ofis dekat bisa diatur

      Delete
  9. akak pun sama kalau masak campak2 je takde sukatan tu kalau nak bagi resepi susah sikit sebab tak rajin nak menyukat. hihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak, campak aje semuanya kan.. hahaha

      Delete
  10. rajinnya cuya, tumbuk ... akk baru je beli lesung kat kedah br ni.. bru nk belajar menumbuk :P.. hihi.. yg pasti kalau bawang tumbuk mesti sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ikutkan orang kata bawang kalau tumbuk lagi sedap

      Akk nk tumbuk bawang ke tumbuk org tu..kekeekek

      Delete
  11. Mantap. Belum dimakan udah terasa enaknya.

    ReplyDelete
  12. cepat dimasak sedap dimakan kan? Yummy....

    ReplyDelete
  13. Cantik kejadiannya, Cuya. Nampak sedap. :)

    ReplyDelete