Assalamualaikum Hello Coconuts!
Apa punya tajuk daa harini. Hentam sajalah labu. Nak cerita pasal masak memasak. Lepas masak mesti kita makan memakan lak 😂
Ni cerita semalam dan harini, kita gabung je satu entri. Moga seketul Cuya rajin tulis entri. Aamin.
Bukan senang nak konsisten menulis kan. Dulu Cuya tak aktif sangat pon sebab mood selalu kelaut. So blogging sekarang untuk masa lapang jer. Kadang Cuya tak post sangat hari-hari.
Semalam Cuya dan ibu masak daging sambal. Sama2 memasak, biar cepat siap.
Bersatu teguh bercerai roboh...tiberrr
Makan dengan kicap Habhal memang sedap do'oh.
Teringat kak ipar cakap pasal abang Cuya. Masak apa2 je mesti nak letak kicap dalam nasi. Kicap tak tinggal. 😂
Agaknya abang dah biasa makan kicap dekat rumah dari dulu. Tak lengkap takde kicap.
Cuya minum kopi radix.
Kopi ni takdela selalu ad kat rumah.
Kalau ad Cuya minum je. Memang keluarkan angin dalam badan. Mesti terkentut selalu.
Harini masak ayam sup tapi takde sup bunjut.
Resipi
Ketulan ayam potong
Sayur brokoli dan kubis
Cili satu ketul
Bawang merah
Bawang putih
Garam
Secukup rasa
Lepastu pandai2 la korang masak. Malas den nak nulis cara2 dia 😂 😂
Hidup ni simple! Jangan nyusahkan diri. Kekeke
Ala pembaca blog Cuya rata2 semuanya mak mak yang pandai memasak.
Saya ni noobies kubis je bab memasak.
Memasak boleh, tapi tidaklah hebat.
Saya masih banyak lagi nak belajar.
Tunjuk ajar ku siput sedut!!
(Tunjuk ajarku sifu!)
Korang pandai memasak tak?
Takpe…pelan2 kayuh bab belajar masak ni. Ammi pun dh umo byk gini blm pro masak. Kadang2 goreng telur dadar pun tak jadi bulat cantik
ReplyDeleteYaa takde yang sempurna
DeleteJanji anak2 merasa air tangan mak
Sama mcm husband Akk, suka makan nasi letak kicap :D
ReplyDeleteTakpe Cuya, janji rajin nak belajar & mencuba. Lama² nanti sampai la level 'campak²' je 😁
InshaAllah... Moga seketul Cuya rajin nak memasak heee
DeleteYg penting effort to cook
ReplyDeleteYaa betul
DeleteMengancam daging sambal cuya tu..
ReplyDeleteSha lama dah tak minum Radix.. Kalau tak dulu selalu ja minum sebab arwah abah suka..
Oh ad kenangan ya bersama arwah abah akk..
DeleteNi pon Cuya minum sebab ibu ayah minum
ada jugak org mkn mst ada sos... hehehe... mcm² ragam kan..
ReplyDeleteada masak ada post di blog, ada bekal ada post diblog, senang je nak update blog... hehehe... kita kan santaiiii
Haah ad jugk kn hahaha
DeleteTula.. Cuya kadang lupa nk update bab masakkan sebab masak tk selalu hoho
Nampak sedap daging sambal tu, btw kalau berkelapangan boleh singgah ke https://syazwantahir.blogspot.com/ , baru aktif blogging balik.
ReplyDeleteTerima kasih singgah. Nanti Cuya singgah ya
Deletemasak makan kenyang kan Cuya, Alhamdulillah...
ReplyDeleteAlhamdulillah syukur
DeleteTak pernah tak kenyang
Bahan masak tak cukup takpe janji ada kerajianan, kan.
ReplyDeleteKita campak campak je, janji siap.
Time makan, rasa jugak kesedapannya.
Ya betul. Janji sedap pada kita settle
DeleteOk sesangat ni, Cuya. Akak dulu belum kawin, tahu masak nasi dan goreng telur je. Lain, hampeh. Lepas kahwin baru belajar masak lauk pauk ni. Kita sendiri makan, masak apa-apa pun, puas hati.
ReplyDeleteBila dah kahwin dah pro kan
DeleteCuya belajar slow2... Asal boleh je.. Janji ada basic
ni sepesen warga penduduk rumah akak, masakla berkuah ke, bercrispy ke, kicap is wajib.
ReplyDeletemasak best jika cukup bahan.
Hahaha
DeleteYa kalau cukup bahan lgi sedap masakan. Sedangkan tk cukup bahan pon sedap haha
Uniknya design kat sudu tu? Ada dia tulis?
ReplyDeleteTaktahu la uncle.. Tulisan Arab tu hehe
DeleteDaging masak sambal, menu yang jarang orang masak. Menarik jugak tu. Kita ni kalau daging mesti nak masak kicap ke, masak lemak cili api. Lain kali boleh menyambal pulak. Tak pandai masak takpe Cuya, yang penting rajin.
ReplyDeleteCuya kat rumah jarang masak daging... Biasa ayam dgn ikan je
DeleteMasak lemak kuning tu selalu jugk buat
Tula moga seketul Cuya rajin memasak dan membantu ibu
Kopi radix tuh campuran apa Cuya, bisa mengeluarkan angin nampaknya yaaa 😄.
ReplyDeleteSaya nih, memasak bukan hobi, tp Krn terpaksa 😂. Duluuuu ada asisten masak, pandai dan sedap masakan dia. Resign pulaaaa. Asisten kedua tak pandai masak, tp pandai urus rumah.
Saya coba pakai catering harian. Tp lama2 masakannya JD tak sedap. Ya sudahlah, drpada Oening, saya belajar masak, tp hanya yg gampang dan cepat. Tak nak masak yg banyak rempah, banyak step, habis waktu nanti 🤣.
Kalo memang teringin kari ayam misalnya, atau rendang, tinggal saya beli dari restoran Padang 🤭